Hoe word je pleaser-af?

“Ik vind je zelfverzekerd, arrogant en egoïstisch,” zei mijn man boos. We hadden ruzie.
Komt voor.
“Dank je wel voor het compliment,” zei ik. “God weet hoe hard ik daaraan heb gewerkt.”

Vroeger was ik een pleaser van de bovenste plank: altijd bezig om het anderen naar de zin te maken, vaak ten koste van mezelf. En het werkte niet eens; ik had veel vaker ruzie met andere mensen dan tegenwoordig, en ik was ook nog eens voortdurend boos op mezelf. Ik wist wel dat ik een pleaser was, maar ik wist niet hoe ik ermee kon stoppen.

Die tijden zijn voorbij. Het heeft lang geduurd, het heeft bloed, zweet en tranen gekost en trouwens ook een heleboel geld (voor al die therapieën, opleidingen en trainingen), maar het was het waard. Ik ben zelfs niet eens meer boos op mezelf over al mijn geplease van vroeger. Ik snap het volkomen: wat wil je, als ongewenst kind. Natúúrlijk heb ik mijn jeugd overleefd door iedereen zoveel mogelijk te behagen. Natuurlijk ben ik door en door getraind om te letten op de mensen om me heen en aan te voelen wat ze willen, wat ze nodig hebben en waar ze absoluut niet tegen kunnen.

Het heeft ook voordelen opgeleverd. Ik heb er bijvoorbeeld mijn schrijfcarrière aan te danken, want ik kon goed zien en aanvoelen wat de redacties van al die verschillende tijdschriften van me wilden, en dat leverde ik. Dat is een verworvenheid die blijft.

Hoe word je pleaser-af? Door te gronden, te aarden, thuis te komen in je lichaam. Door te voelen dat je geliefd en gewenst bent als mensenkind, dat je erbij hoort, dat je er mag zijn zoals je bent. Door jezelf te accepteren zoals je bent, met alle moeilijke emoties, met alle ongemakkelijkheid, met alle pijn.

Kortom, door persoonlijke ontwikkeling, door therapieën, opleidingen en trainingen. Mijn favoriet – het zal trouwe lezers niet ontgaan zijn – is Rebalancing.

Ik ben natuurlijk niet klaar met mijn persoonlijke ontwikkeling – die gaat altijd door, tot je dood en hoogstwaarschijnlijk ook daarna. Maar ik sta wel in volle bloei, en ik weet het. En ik ben blij dat ik anderen kan helpen bloeien.

Geef een reactie