Wat je schrijft, dat ben je zelf (en waarover wil je echt niet schrijven?)

Schrijf je altijd over jezelf? Ja – je kunt niet anders. Wat je ook schrijft, het komt altijd uit jou, uit jouw hoofd, jouw leefwereld, jouw gevoelens. Daarom helpt schrijven je ook om jezelf beter te leren kennen.

Een dankbaarheidsdagboek waarin je elke avond drie dingen noteert waarvoor je dankbaar bent, maakt je bewust hoeveel goedheid, rijkdom en vreugde er in je leven is. En ook lastige emoties reageren goed op schrijven. Als je opschrijft hoe je je voelt en waardoor dat gevoel veroorzaakt is, merk je vaak dat het gevoel verandert terwijl je ermee bezig bent. Het wordt lichter, transparanter, minder kleverig en makkelijker te verwerken.
Weet je niet waarom je somber bent, waar je dip vandaan komt, pas dan eens deze truc toe van Sandy Grason, de auteur van een boek over therapeutisch dagboekschrijven, Journalution. Schrijf de zin op: “Waar ik echt niet over wil schrijven, is…” en maak hem af. Geef jezelf toestemming om het toch te doen, al wil je het niet. “Waar ik echt niet over wil schrijven, is hoe boos ik ben op X.” Of: “Waar ik echt niet over wil schrijven, is hoe bezorgd ik ben over mijn relatie met Y.” Je kunt een los vel gebruiken en jezelf beloven dat je het vel papier na afloop verscheurt en weggooit, als dat je helpt om kwetsbaar en open te worden. Na afloop heb je een kostbaar stukje zelfkennis opgedaan.
De roman die ik ooit schreef, toepasselijk getiteld De vrouw die ik was, heeft me veel nieuwe zelfkennis opgeleverd. Zodra ik mijn hoofdpersoon Marise begon te beschrijven, besefte ik dat ik eigenlijk óók zo’n droomster in me heb, zo’n gevoelig en beetje wereldvreemd type, een verlegen vrouw die het liefst fantaseert dat ze iemand anders is. Het is niet mijn dominante persoonlijkheid, maar wel een stuk van mezelf.
Het maakt je wijder, ruimer, en waarschijnlijk ook blijer als je zoiets beseft. Een hoofdpersoon in een boek is meestal sympathiek, ook al is het een antiheld met ontroerend herkenbare fouten en zwakheden. Jezelf als hoofdpersoon zien in het boek van je eigen leven maakt dat je meer compassie en begrip voor jezelf kunt opbrengen.

Dit is een enigszins ingekort fragment uit les 1 van de e-cursus Schrijf met je lijf, nu te koop per les of in een kortingspakket. Klik hier voor meer informatie en bestellen.

Geef een reactie