Bucketlist

Je moet een bucketlist hebben, begrijp ik: een lijst van dingen die je wilt doen voor je dood gaat. Ik wist maar één ding: op mijn rug naar een sterrenhemel liggen kijken, op een plek waar weinig lichtvervuiling is. In Lothlorien in Frankrijk, waar we een heerlijke onthaastingsweek hadden, is weinig luchtvervuiling en de hemel was wolkeloos. Op een avond zei mijn man: “Ik ga in het veld liggen om naar de sterren te kijken.”

“O dat wil ik ook!” riep ik. En we togen met een opengeknipte vuilniszak tegen het vocht, en een deken, naar het veld. Ik lag op mijn rug naar de sterren te kijken en het was nog veel magischer en majesteitelijker dan ik me had kunnen voorstellen. Het was ontroerend op een manier die niet onder woorden te brengen is; het gevoel dat ik héél klein ben in die immense ruimte, en tegelijkertijd heel groot en belangrijk, omdat ik erbij hoor. Omdat ik het zie.

Herman Pieter de Boer schreef er ooit een prachtig lied over, op muziek van Schubert,  “Als ik alleen ben onder de sterren” – een lied dat Lenny Kuhr zong. Het bevat de volgende strofen:

Voel een lichte leegte bij me
Denk dat het liefde heet, denk dat het liefde heet…
Ben dan zó dicht bij het geheime
Dat ik het bijna weet, dat ik het bijna weet…

Met de nacht en alle sterren
Zwijgend om me heen
Zeggen stemmen mij van verre
Niemand is alleen. Niemand is alleen!

 

Na een kwartiertje begon het vocht toch op te trekken en mijn man wilde naar binnen. Ik heb het nog een paar minuten kunnen rekken, maar toen voelde ik ook de kou en ik gaf toe. We raapten onze spullen bij elkaar en gingen naar binnen.

Nu heb ik nog steeds één ding op mijn Bucketlist staan. Een hele nacht onder de sterren.

Eén antwoord op “Bucketlist”

 1. Beste Lisette,
  Wat een mooie wens! Wist je dat Slovenië als enige land een wet heeft op lichtvervuiling? Sinds 2007 zijn er maxima aan de hoeveelheid licht die nog mag branden als het donker is. Daarnaast zijn er veel heldere nachten en kan ik nog steeds vol verbazing ‘s nachts naar de sterrenhemel kijken, altijd indrukwekkend. Dit is dus dé plek bij uitstek om een nacht onder de sterren door te brengen!
  Ik help je graag met het vinden van de beste plek.
  Hartelijke groet,
  Simone
  Slovenië

Geef een reactie