Doe ik genoeg?

Een rebalancing afspraak kun je bij mij altijd afzeggen tot het laatste moment, zonder kosten – ik stuur je geen factuur. Ook niet als je het gewoon vergeten bent. Of als je ineens geen zin hebt. Dat vind ik namelijk óók prima redenen om niet te komen. Je onderbewuste waarschuwt je misschien wel dat je er nog niet aan toe bent. En rebalancing werkt alleen als je onderbewuste ervoor open staat.

Voor mijzelf is het ook een briljant systeem, want ik ben workaholic dus ik zet mijn agenda altijd vol. Omdat er door annuleringen af en toe gaten vallen, wordt het toch een beetje een ademende agenda.
Iedereen blij.

Maar als er twéé afspraken uitvallen op een dag, roert zich soms in mij een benauwd stemmetje. Help, uuuuuren vrij, wat nu?
Een oud gevoel van verwarring.
Ik ga ervoor zitten. Wat is nou precies de inhoud van die angst? Het is geen angst voor verveling, ik heb genoeg te doen: mijn volkstuintje roept, schrijfwerk wacht, mijn boeken staan ordeloos op de planken en zo kan ik nog wel wat fijne klussen bedenken.
Antwoord vanuit de diepte: het is de angst dat ik niet genoeg doe. Genoeg waarvoor? Nou ja, genoeg om de wereld te redden, genoeg om te zorgen dat ze van me blijven houden, genoeg in de ogen van God, enzo.

Ooit was ik in een workshop waarin we elkaar onze diepste angst vertelden. We waren met ons tienen, mannen en vrouwen, oud en jong, de een was als kind verwend, de ander mishandeld, kortom een gemêleerd gezelschap. Onze diepste angsten bleken tien variaties te zijn op hetzelfde thema: ben ik wel goed genoeg? Doe ik genoeg, hoor ik er wel bij, houden ze wel van me, kan ik het wel, zal het me lukken..?
Dus dat ik geen abnormaal misbakseltje ben met deze angst wist ik al.

Maar waarom hebben we die angst? In zelfhypnose onderzoek ik het gevoel. Wat heb ik daaraan, wat doet die angst voor me? En wat ik voel, is: houvast. Als ik ‘m zou laten varen en volledig ontspannen, is het net of ik vervloei in de omgeving, min of meer verdwijn. Dat voelt onbehaaglijk open en kwetsbaar.

Die angst om niet genoeg te doen, dat is de vuist van het ego waarover spirituele leermeesters ons vertellen, de vuist die ook een open hand kan worden. Een open hand klinkt heerlijk – maar dan is er dus wel iets weg, iets dat een soort van veiligheid lijkt te geven, een pantser, een scherm.

Ontspannen in de angst, in het onbehagen, in de leegte, helemaal doorvoelen wat ik voel – dat werkt. Ik besef dat ik graag actief ben, niet alleen uit angst maar ook uit pure zin om iets te doen, uit levenslust, uit welbehagen.

Dus lieve cliënten van mij, blijven jullie gerust afspraken afzeggen tot het laatste moment. Om jullie eigen goede redenen. Kind snottert, auto start niet, zon schijnt…
Ik geniet van elke sessie die ik geef, maar ook van lege uren.

 

Schrijfdag voor jezelf

Waarom is schrijven zo goed voor een mens? Omdat je van je hoofdpersoon gaat houden. Als je over jezelf schrijft, ga je dus meer houden van jezelf, zeker als je openhartig durft te zijn. Soms heb je daarbij een steuntje in de rug nodig, aanmoediging, handige tips.

Ik organiseer schrijf-dagen, bij mij thuis in Rotterdam, gericht op dit soort schrijven voor jezelf, over jezelf. Doel: zelfinzicht, contact, ontspanning. Verwacht: een bijzondere dag met veel ontroering en plezier.

De eerstvolgende is op zondag 27 juni 2021.

Wat gaan we doen?

Ik geef oefeningen in de vorm van prikkelende vragen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: wat is je favoriete probleem? Of wat vond je laatste ex van je en was het waar? Dan gaan we schrijven, en delen in de groep. Aan het eind van de dag heb je gegarandeerd een warmer gevoel over jezelf: liefdevoller, minder oordelend.

Hoeveel kost het? € 95 inc. koffie, thee, koekjes – zelf lunch meenemen.
Mail me als je belangstelling hebt.
Wegens succes verlengd: de online schrijfcursus Schrijf met je Lijf nu met gratis AMA (Ask Me Anything)

We krijgen steeds meer enthousiaste reacties op de online schrijfcursus Schrijf met je lijf . Ik ontwierp de lessen, Annemarie Barbier van Bergamot Tekst & Training verzorgt de persoonlijke begeleiding van het huiswerk. Deze hele zomer krijg je bij de cursus gratis ook één Ask Me Anything (AMA): een Skype of telefonisch coach-consult van een half uur met mij. Je kunt me vragen stellen over blokkades, plannen, inspiratiebronnen, wat je maar wilt.
Prijs voor zes schriftelijke lessen met persoonlijke email-begeleiding van Annemarie bij het huiswerk en als je inschrijft vóór september een AMA met mij: € 195.
Zin in? Ga naar de site van Annemarie, meld je aan en je krijgt de eerste les in je mailbox.

De AMA-aanbieding is geldig bij inschrijving vóór 1 september; het consult in overleg tot eind 2021.

‘Vrienden worden met je lijf’ in Djoj, Rotterdam

Een tweedaagse workshop op 5 en 6 augustus.

Twee dagen lang word je als het ware gehersenspoeld om liever, warmer, positiever over je lichaam te gaan denken en beter te voelen wat het je te vertellen heeft. We doen ook simpele oefeningen, meditaties, deelrondjes, zelfmassage en andere heerlijke dingen waardoor je beter voelt wat er allemaal te voelen is.

Je komt er gegarandeerd vandaan met een frisse blik op jezelf en je lichaam. Want niemand is te oud of te jong, te dik of te dun, te mooi of te lelijk om van z’n eigen lichaam te kunnen houden. Je lichaam is waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, en je kunt ervan gaan houden met een diepe, oordeelloze liefde. Dat verandert alles.

Prijs: € 195.

Opgeven door een mailtje aan mij, mail@lisettethooft.nl.

Graag tot ziens, hier of daar.

2 Antwoorden op “Doe ik genoeg?”

  1. Monique Mulder zegt: Beantwoorden

    Heeeeeeel herkenbaar
    Top-stukje

    1. Lisette Thooft zegt: Beantwoorden

      Dank je wel Monique, grappig hoeveel mensen het in zichzelf herkennen.

Geef een reactie