Een stok met twee ballen

Ik heb mijn 100e cursist voor de e-cursus Oei, ik bloei! Natuurlijk heeft zij net als de vorige vier inschrijvers een boek cadeau gekregen, mijn roman De vrouw die ik was.

Waarom is honderd zo’n bijzonder getal?

Lang geleden las ik eens een gedicht – helaas totaal vergeten van wie, en ik heb het niet kunnen terugvinden op internet – over getallen. Een moeder vertelt daarin dat haar dochter het meest houdt van het getal 8: een mooi schoolcijfer, twee volmaakte rondjes aan elkaar. Haar zoontje is vooral fan van het getal 100 en dat begrijpt ze best: “een stok met twee ballen.” Zelf begint ze steeds meer sympathie te voelen voor de 5: misschien net niet voldoende, maar bescheiden en open naar links en naar rechts. Meer kan ik me niet herinneren van dat gedicht. Als iemand het toevallig kent, hoor ik dat graag.

Zelf ben ik ook dol op de 8. Waarschijnlijk omdat ik op 8 mei jarig ben; ik denk dat je geboortedag vanzelf een speciale betekenis krijgt voor je. Op zijn kant liggend is het een symbool van oneindigheid. Ik ben van ’53 en dat is samen ook 8. En ik ben een 8 in het Enneagram – bijgenaamd de Straatvechter. Maar 7 vind ik ook fijn hoor, net als het gros van ons. Dus ik was dolblij toen Triodos me mijn zakelijke rekening gaf: 0777 8287 07, samen 53 = 8.

En waarom is honderd speciaal? Natuurlijk in de eerste plaats vanwege de heelheid die honderd procent uitdrukt: 100% gegarandeerd, dat is helemaal totaal. Honderd klinkt mooi, het is rond, het dondert een beetje, en ik moet denken aan twee regels die ik me herinner uit een boek op de middelbare school: Honderd bronzen klokken van Londen doen Londen bonzen, en vier kathedralen Genua. Dat kon ik wel terugvinden, het komt uit ‘Maria Lecina, een lied in 100 verzen’, van J.W.F.Werumeus Buning. Die hield ook van honderd.

Honderd cursisten is lekker veel cursisten. Super blij mee. Vooral ook omdat ik terug hoor dat men het een fijne cursus vindt. Ik heb meer plannen: er komt een bijzondere e-cursus Schrijf met je lijf, die je in afleveringen kunt aanschaffen. Dus je loopt niet het risico dat je al betaald hebt en toch om wat voor reden dan ook moet afhaken; je neemt alleen de les die je wilt hebben. En daarna komt er een e-cursus die hoort bij het boek Alchemie van de liefde.

Kwestie van tijd, 100% gegarandeerd!

Geef een reactie