Gelukkig Nieuwjaar!

Iedereen wenst ons nadrukkelijk een gezond nieuwjaar, en ook op tv zag ik dat veel mensen het vooral hebben over gezondheid als hoogste goed. En ik vraag me af: stel je voor dat we allemaal alleen nog maar gezond zouden zijn, zou dat niet een beetje jammer zijn?

Het doet me denken aan een cartoon die ik lang geleden zag. Drie generaals zitten gebogen over een landkaart. Een kijkt op en zegt: “Laten we wel wezen, géén oorlog is ook een ramp.”

Ziek zijn is een ramp, natuurlijk, zeker als het een ernstige ziekte is zoals kanker. Ik hoop innig dat mijn man geneest en dat we samen heel oud worden.  Maar dit weet ik wel: de ziekte van mijn man heeft ons nú al veel goeds gebracht. Liefde. Warmte. Begrip. Het is net of er een sluier is weggetrokken tussen ons. We staan dichter bij elkaar, praten met meer openheid, meer geduld, meer aandacht. We durven meer te zeggen, ook dingen die we niet eens wisten dat we niet durfden te zeggen. Want wij zijn allebei zeer ervaren verdringers en ontkenners. Hoofd-mensen. Maar de realiteit duwt ons nu een beetje dieper het leven in, dieper het contact in.

Oké, ik heb makkelijk praten: ik ben niet ziek. Ik heb alleen eczeem en een zwakke onderrug. Maar dat vind ik ook al enorm interessant. Wat zit daar, waar komt het vandaan, wat zijn de emotionele implicaties, wat doe ik ervoor, wat brengt het me?

Volgens mij kan het nieuwe jaar ook heel gelukkig worden zonder totale gezondheid.

 

5 Antwoorden op “Gelukkig Nieuwjaar!”

  1. Mee eens. Maar voordat je het accepteert dat je ziek bent…inderdaad een heel mooi onderzoek wat je veel kan brengen. Het gaat tóch weer om te zien, gezien te worden, jezelf laten zien, jezelf openen….

    1. Ja, jezelf te laten zien en jezelf openen, daar doe je zomaar een heel leven over hè! Wat het accepteren betreft: ik zei al, ik heb makkelijk praten. Maar ik heb toch ook wel het een en ander te verhapstukken gehad in mijn leven. En ik geloof niet dat ik daarvan iets had willen missen.

  2. Ja, Lisette, maar mijn jongdemente man is niet meer te genezen. Ik heb me voorgenomen om meer geduld met hem te hebben, maar het lukt me niet altijd. Veel sterkte aan jullie; je bent mijn favoriete schrijfster, ik heb al veel van je geleerd.

    1. Dag Goedele, dank je wel en pfff, dat lijkt me inderdaad niet makkelijk! Jij ook veel sterkte ermee.

Geef een reactie