Laat je vallen in de afgrond

Hoe doe je dat nou, ontspannen, echt ontspannen?
Gewoon, jezelf laten vallen in de afgrond.
Nou ja, gewoon… je moet er wel net zo moedig voor zijn als Sophie in de film ‘De GVR’, het verhaal over de Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl, die prachtige film die ik laatst zag met mijn kleinzoons. De reus heeft Sophie weer naar het weeshuis gebracht, hij vindt het te gevaarlijk voor haar, maar ze wil bij hem blijven. Hoe krijgt ze hem terug? Met de moed der wanhoop verzint ze een list. Ze doet haar ogen dicht en werpt zich pardoes van het balkon van de slaapzaal af, de diepte in. Het werkt: hij is er meteen, en hij vangt haar op voor ze de grond raakt.

Indrukwekkend en symbolisch, vond ik. Alle figuren in dat verhaal kun je zien als delen van jezelf, net zoals je een droom kunt interpreteren. Sophie symboliseert het ik of het ego, de GVR het hogere bewustzijn. Het ego offert zich hier met een moedige sprong in het onbekende, om spiritueel te groeien.

En wat is de symbolische betekenis van je laten vallen in de afgrond?
Ontspannen dus, dat ten eerste. Je spierspanning loslaten, je emotionele pantser. Dat kan doodeng zijn, want je weet niet wat er gaat gebeuren als je ontspant, wat je allemaal gaat voelen. En je voelt natuurlijk aan je water dat je vol zit met verdrongen gevoel. Je bent niet voor niets gespannen geraakt.

Maar het is ook jezelf laten vallen in het hier en nu. Dat is ook een soort afgrond: jezelf en je leven accepteren zoals het is, van nu tot nu, van moment tot moment. Precies zoals het is, inclusief het verweesde gevoel dat niemand voor je zorgt, inclusief de reusachtige boze demonen die je bedreigen, inclusief het bewustzijn dat niet in staat lijkt je te beschermen tegen de pijn, zoals die lieve GVR die te zachtaardig is om de demonen te verdrijven. Het is een zelfoffer van je ego, van je slachtofferschap of je stoerdoenerij, om je te laten vallen in de realiteit.

Wij spannen onze spieren als we de situatie niet kunnen accepteren zoals die is. Spierspanning werkt als een soort verdoving: je voelt minder als je gespannen bent dan in relaxte staat. Dus al die gespannen spieren samen vormen een beschermend pantser voor je ziel. Als kind heb je dat nodig om te overleven.
Maar als je spieren te lang gespannen blijven, worden ze moe en ga je klachten krijgen. Rugpijn bijvoorbeeld, pijn in je schouders, last van je knieën, kramp in je buik.

Dan wordt het tijd om een offer te brengen en je te laten vallen. Het is eng, het is risicovol, je weet niet zeker of die Grote Man in je, het bewustzijn of je Hoger Zelf, wel echt bestaat en klaarstaat met uitgestoken handen. Maar je doet het toch, want je wilt niet langer een opgesloten weeskind zijn.

En wat blijkt – het komt goed. Want je vangt jezelf op met je bewustzijn. Je hebt een innerlijke Koningin die helpt; je hart is groot genoeg voor alle pijn. Je landt in zachte handen.

Als je er een beetje hulp bij kunt gebruiken: je bent van harte welkom in mijn Rebalancing praktijk in Rotterdam.

Schrijfworkshop voor je ziel 1 en 2 mei 2020

Het was zo’n succes dat ik hem meteen weer organiseer: de Schrijfworkshop voor de ziel.
Twee dagen lang helend schrijven – dat wil zeggen, teksten maken die goed zijn voor de ziel. Het gaat niet om stilistisch fraai of gelikt of commercieel, maar om oprecht en authentiek schrijven over jezelf en je eigen leven, waardoor alles beter op zijn plek valt.

Je krijgt dus géén commentaar op je schrijfstijl; het gaat niet om techniek. Als je wilt, kun je me na afloop een van je teksten mailen die ik dan redigeer zoals ik zou doen als ik je redacteur was. Maar in de workshop staat het uiten en delen centraal. We luisteren naar elkaar met ons hart. Dat geeft maximale veiligheid en openheid.

Op dag 1 is het thema: de afdaling naar de onderwereld, de onmogelijke opdracht van het leven en de vraag wat jij nodig hebt om een heel mens te worden. Op dag 2 gaat het om de vraag wat jou als hoofdpersoon interessant maakt: een feestje voor de Innerlijke Criticus… In de middag schrijven we over de ‘strijd’ tussen het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf en in onze relaties, die zo vruchtbaar is voor innerlijke groei.

Ontspannen schrijven is fijner dan verkrampt. Bij deze workshop inbegrepen is dus een rebalancing sessie bij mij, af te spreken op een tijdstip dat je goed uitkomt. (Ter waarde van € 110).

De prijs is € 295 inclusief btw, koffie, thee en heerlijke lunch, en bonus-rebalancingsessie.
De datum vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei van 10 tot half 5, het adres Rotterdamseweg 217 in Delft.

Voor nog meer informatie en inschrijven kun je contact opnemen met mij.

Woon je in het Noorden?
Op 10 en 11 april 2020 is er een tweedaagse Helend Schrijven in de Loft in Boksum, Friesland. Meer informatie en inschrijven bij Jeltine Zijlstra

En wil je lekker een hele week schrijven voor je ziel en luisteren met je hart? Van 12 tot 18 juli is de jaarlijkse schrijfweek in Centre Lothlorien, Frankrijk.

Eén antwoord op “Laat je vallen in de afgrond”

  1. […] Artikel: ‘Laat je vallen in de afgrond’ – Lisette Thooft […]

Geef een reactie