Magie, mystiek en de crisis

Waarom is er zoveel ruzie over de maatregelen? De een is vóór en verwijt protesteerders egoïsme, de ander is tegen en vindt brave volgers maar naïef. Ik heb er Diep Over Nagedacht. Volgens mij gaat het om de kloof tussen magie en mystiek.

Als kind was ik dol op boeken waarin mensen konden toveren. Later, in mijn jonge jaren, schreef ik spreuken op briefjes die ik verbrandde en lag ik op mijn rug wolkjes te beïnvloeden met mijn geest.

Jaren voordat The Secret de halve wereld veroverde, had ik al eens met magische krachten mijn inkomen verdubbeld. Het was begin jaren negentig, geld was niet langer taboe, sterker nog: je was een sukkel als je niet spiritueel en rijk tegelijk kon zijn. Bij mij kwam er zo’n drieduizend gulden per maand binnen aan freelance inkomsten en dat vond ik niet genoeg (guldens hè, bruto-bruto) voor mijn luxe-liefhebbende zelfje en mijn merkbewuste puberkinderen.
Magie lukt beter als je er fysieke ervaringen aan koppelt. Dus toen heb ik een tijdje elke ochtend de Dynamic Meditation van Osho ingezet als magisch tovermiddel. In de derde fase hijgde ik, stampend met mijn armen in de lucht, niet “Hoe! Hoe! Hoe!” zoals het hoort, maar: “Zesduizend per maand! Zesduizend per maand! Zesduizend per maand!”

Het werkte.

(Ik verloor trouwens wel vier kiezen dat jaar, aan parodontitis. Kennelijk was die kiezen-op-elkaar-mentaliteit beter voor mijn bankrekening dan voor mijn gezondheid).

Magiër ben je als je de stoffelijke wereld probeert om te vormen naar je idee hoe het moet. Op dit moment staat zowat de hele wereld te stampen om meer geld en de natuur bezwijkt eraan. Ik kan niemand iets kwalijk nemen, want zo was ik ook. We zijn allemaal magiërs, zei Osho, want alles wat een mens bedenkt, gebeurt vroeg of laat. Soms duurt het zo lang dat je vergeten bent wat je bedacht had, maar als je goed kijkt, zul je zien dat je zelf je hele leven bij elkaar hebt gedacht.
Als je dat begrijpt, voegde Osho eraan toe, dan komt er ook een andere mogelijkheid in je op: je kunt ontspannen en het leven laten zijn zoals het is. Dat, zei hij, is ware meditatie.
Zo spreekt een mysticus. Mystici zijn zó vol godsvertrouwen dat ze de werkelijkheid volledig accepteren en liefhebben, precies zoals die is. Het betekent niet dat je niets doet, maar wat je doet, komt uit een andere bron dan je denken. Byron Katie is nu een lichtend voorbeeld op mijn pad, met haar mantra: I love reality. En Tosha Silver met haar outrageous openness – een wilde, ongehoorde openheid voor het bestaan zelf, voor Gods wil.

Magiërs willen ziekte en dood wegtoveren met plastic, prikken en paspoorten. Het mag niet zijn wat het is, het moet anders, en we zullen desnoods met geweld, met een hoop gespring en gehijg en geroep, zorgen dat het anders wordt.
Mystici (in spe) willen de natuur vertrouwen, ontspannen in ongemak, onzekerheid en pijn, de crisis zien als noodzakelijk voor onze innerlijke ontwikkeling, de diepere boodschap ervan proberen te begrijpen, de toestand benutten voor bewustzijnsgroei en innerlijke ontwikkeling.
Het lijkt me duurzamer. Maar ja, ontzettend moeilijk. Misschien moet de hele wereld eerst tot het uiterste gaan in de richting van de magie en het-moet-zoals-ik-wil, voordat het uiterste omslaat in z’n tegenovergestelde? Ah, het lukt niet… laten we dan maar ontspannen.
Misschien moet deze wereld vol magie instorten, voordat de instorting een doorbraak wordt en we met ons allen een groeisprong maken in mystiek bewustzijn.

Ik doe mijn best te ontspannen in precies zoals het leven is. Soms lukt het wat beter en soms gaat het wat minder goed.
En waar sta jij?

Vrienden worden met je lijf in Centre Lothlorien en Djoj

De workshop lichaamsbewustzijn in Centre Lothlorien in Frankrijk, 4 tot 10 juli, gaat door! Er zijn nog een paar plaatsen. Begeleid door mij en waarschijnlijk nog een heel leuke rebalancer-collega van me kun je een week lang elke ochtend heerlijke oefeningen doen om vrienden te worden met je lijf.
Wie Centre Lothlorien nog niet kent: het is een mooie, ontspannen plek waar veel kan en weinig moet, en waar je geestverwanten treft en proeft van de sfeer van die nieuwe wereld die wij in ons hart al koesteren. Kosten: € 195 voor de workshop, alle andere informatie en opgeven bij Centre Lothlorien, te vinden via  deze link.

Een vergelijkbare workshop Lichaamsbewustzijn, ‘Vrienden worden met je lijf’, ga ik ook geven in Djoj, Rotterdam, van 2 tot en met 6 augustus. Ook dat doe ik samen met een andere rebalancer, met oefeningen en meditaties. Kosten: € 245 voor vijf ochtenden. Je kunt je plaats al reserveren als je wilt:
mail@lisettethooft.nl.

NIEUWE AANBIEDING: de online schrijfcursus Schrijf met je Lijf nu met gratis AMA (Ask Me Anything)

We krijgen steeds meer enthousiaste reacties op de online schrijfcursus Schrijf met je lijf . Ik ontwierp de lessen, Annemarie Barbier van Bergamot Tekst & Training verzorgt de persoonlijke begeleiding van het huiswerk. We hebben nu iets nieuws bedacht: tijdelijk – tot 31 mei* – krijg je bij de cursus gratis ook één Ask Me Anything (AMA): een Skype of telefonisch coach-consult van een half uur met mij. Je kunt me vragen stellen over blokkades, plannen, inspiratiebronnen, wat je maar wilt.
Prijs voor zes schriftelijke lessen met persoonlijke email-begeleiding van Annemarie bij het huiswerk en als je inschrijft vóór 31 mei een AMA met mij: € 195.
Zin in? Ga naar de site van Annemarie, meld je aan en je krijgt de eerste les in je mailbox.

*De AMA-aanbieding is geldig bij inschrijving vóór 31 mei; het consult zelf tot 30 juni 2021.

Blog-dag 23 mei

Wil je beter leren bloggen? Kom naar de blog-dag op zondag 23 mei bij mij thuis en oefen met een paar simpele handvatten waardoor je meteen beter leert schrijven. In een kleine groep delen we en krijg je vriendelijke feedback.
De blog-dagen zijn elke keer weer een groot succes.

Belangstelling? mail@lisettethooft.nl en ik vertel je hoe je je kunt inschrijven.

Graag tot ziens hier of daar.

 

Geef een reactie