Mond dicht!

Sinds twee weken slaap ik elke nacht met een stukje tape over mijn mond. Huh? Slaapt dat niet rot? Nee, dat slaapt juist heerlijk! Ik heb in jaren niet zo goed geslapen als nu, en elke ochtend weer voelt het als een cadeau.

De tape zorgt ervoor dat ik door mijn neus blijf ademen. Daardoor houd ik voldoende koolzuurgas in mijn bloed en het gevolg daarvan is: ontspanning door mijn hele lijf. Want als je met open mond ligt te slapen ‘s nachts verlies je te veel koolzuurgas. Net als wanneer je snurkt of gewoon te diep ademt.

Het is speciale tape die net genoeg plakt om je mond dicht te houden, maar niet zo dat het pijn doet  als je hem eraf haalt. Je kunt hem ook verticaal plakken, zoals op deze foto van een website over de Buteyko ademmethode:

Dat deed ik in het begin, maar nu ik eraan gewend ben, plak ik horizontaal want dat is nog steviger.

Zoals de meeste mensen wel weten, ga je hyperventileren als je te veel koolzuurgas uitademt: daarom gaat dat over als je in een plastic zak ademt, want dan adem je het koolzuurgas weer in. Als je hyperventileert, verkrampen je spieren, wat je voelt aan je mond en je handen. Bij chronische lichte hyperventilatie voel je de kramp niet maar hij is er wel, in je spieren. Als je genoeg koolzuurgas in je bloed hebt, ontspant alles. En dat is heerlijk.

De flauwe grappen die mijn omgeving vroeger gemaakt zou hebben, kan ik wel verzinnen: “Wat fijn voor je man, die rust…” “Wie heeft jou zover gekregen dat je eindelijk je mond houdt?” Nou, dat was Dick Kuiper, die de Buteyko ademcursus geeft, twee zaterdagen in Ede. De Buteyko adem-methode was me aangeraden door een studiegenoot van de Rebalancing opleiding. Buteyko was een Russische arts die astma kon genezen door mensen te leren meer koolzuurgas op te bouwen.

De cursus van Kuiper was boeiend en verhelderend. Sindsdien doe ik ook een paar keer per dag ademoefeningen die eigenlijk neerkomen op de prettigste soort meditatie die ik ken: tien minuten heel licht ademen, eigenlijk net niet genoeg inademen. Daarna meet ik hoeveel seconden ik kan na een uitademing zonder weer te hoeven inademen. Hoe langer je dat kunt, hoe gezonder je bent. Het begint al een beetje te stijgen.

En niet te vergeten: ik jog mijn dagelijkse rondje met mijn mond dicht. Ik adem alleen nog maar door mijn neus. Dat was echt even wennen, maar het gaat nu prima.

Kortom: het klinkt misschien raar. Maar het is geweldig. Mond dicht!

10 Antwoorden op “Mond dicht!”

 1. Waar kan ik deze tape kopen?

   1. Dank jewel

  1. Kan ook gewoon bij de apotheek. Leukopor heet het

   1. Dank je wel voor de tip!

 2. Dank je wel!

 3. Kirsten van Velzen zegt: Beantwoorden

  Kliniplast Xtrata is ook via internetwinkels te koop.

 4. Kliniplast Xtrata is ook via internetwinkels te koop

  1. hoe plakken mannen met baarden en snorren hun mond dicht?

   1. Met dezelfde tape. Je kunt zo plakken dat je alleen je lippen bedekt, en ook als er haren tussen zitten, is dat niet pijnlijk bij het lostrekken.

Geef een reactie