Opwindende boeken

Zojuist heb ik mijn 155 stukjes ingeleverd voor de Happinez scheurkalender 2018 – en zoals elk jaar ben ik helemaal gelukkig geworden van het werken eraan. Waarom is dat zulk heerlijk werk? Een paar redenen. Ten eerste: ook uit boeken die ik maar matig vind als geheel, kan ik soms prachtige quotes halen. Daar word ik blij van. IETS van deze schrijver is prachtig.

Ten tweede: de opwindende nieuwe ontdekkingen die ik doe. Een van mijn favorieten: Magisch brein, magisch hart van James Doty. Meteen al bij hoofdstuk 1 liepen de tranen me over de wangen, als hij beschrijft hoe hij als neurochirurg een jongetje van vier opereert, hoe het bijna misgaat en hoe hij puur op intuïtie de zaak weet te redden. De rest van het boek vertelt hoe hij aan die intuïtie kwam en dat is een interessant verhaal. Zijn gezin van herkomst was op zijn zachtst gezegd disfunctioneel, maar hij kreeg als jongen les in bewustzijnstraining van een bijzondere vrouw en dat heeft hem gered.

Nog favorieter: Zusjes, van Elizabeth Lesser. Wow wat een mooi boek is dat. Elizabeth heeft drie zussen en als een van hen een zeldzame vorm van kanker krijgt, blijkt zij de perfecte match als stamceldonor. Het boek beschrijft het hele proces, vooral het emotionele. Ze gaan in therapie om hun zussen-relatie schoon te krijgen en dat is indrukwekkend. De zus sterft toch, maar als je het boek uit hebt, besef je dat de dood niet het laatste woord heeft – liefde is echt, echt, echt sterker dan de dood.

En het allerfavorietst: Shantaram, van Gregory David Roberts. Bij toeval gevonden. Ik wilde een mooie quote bij ‘Wereld Oceanen Dag’, googelde een beetje, en vond deze uitspraak:

We dragen oceanen met ons mee, in ons bloed en in ons zweet. En we huilen oceanen in onze tranen.

van ene Gregory David Roberts. Nooit eerder van gehoord. Maar wat een boeiende man, wat een ongelooflijk levensverhaal! Ik verwijs graag naar wikipedia, en als je zijn eigen tekst wilt lezen, naar zijn site shantaram.com. Hij heeft zich teruggetrokken uit het publieke leven van een bestsellerschrijver. Jammer dat ik hem niet kan interviewen. Maar voorlopig ben ik totaal ondergedompeld in dat fantastische boek Shantaram

Geef een reactie