Vervelende voorspelling? Weg ermee!

Op Oudejaarsavond de tarot leggen om te vragen wat voor jaar je tegoed hebt: dat is bij ons een soort traditie geworden. We maken er een foto van en die bewaren we; dus we beginnen het jaar erop met te checken of de voorspelling van vorig jaar een beetje klopt. Nou, verbluffend, mag ik wel zeggen, elke keer weer: minstens 80 procent klopt, als het niet meer is. “De tarot heeft altijd gelijk,” kun je mij dan ook vaak horen zeggen.
Dit jaar heb ik Oud & Nieuw in mijn eentje thuis doorgebracht, net als Kerstmis. Kerst was zalig, sereen en zielsgelukkig, een heerlijke mini-retraite. O&N vond ik toch een beetje saai, ondanks de tv met een Kozakkenkoor en de grappigste DWDD filmpjes van het jaar. Nee, aan de conferences ben ik niet toe gekomen, mijn ogen begonnen te prikken en ik ging naar bed met een boek en een bange kat. Buiten zwol het knallen aan maar ik deed net of het een stormwind was die om het huis bulderde.
Ineens dacht ik: oeps, tarot! En ik ging er nog even voor zitten.
Een fijne legging voor Oudejaarsavond is de Astrologische Cirkel van Hajo Banzhaf, waarbij je de kaarten in een rondje legt volgens de huizen: 1 is hoe je alles zult beleven in het nieuwe jaar, 2 je financiën, 3 alledaagse ervaringen, 4 het thuisfront, 5 alles wat leuk is, 6 werk, 7 relaties, 8 wat op de achtergrond speelt, 9 hogere inzichten, 10 openbare erkenning, 11 vrienden en 12 verhulde hoop of angst.
Ik schudde. Ik trok. Ik legde de twaalf kaarten een voor een neer. Ik draaide ze om.
En ik vond het niet leuk wat ik zag. Oh, met mij ging alles goed, ik zou plezier hebben en mijn bestemming bereiken, met volop erkenning. Maar op plek 5 lag bedrog, en op positie 7 de naarste kaart van allemaal, zwaarden 5. Voorzichtige conclusie: ik zou in 2018 een oneerlijk spelletje spelen en dat zou verwoestend uitwerken op mijn relatie.
Dus toen ik vanochtend opstond in het nieuwe jaar, dacht ik: dat gaan we niet hebben. Ik doe het gewoon over. Daar zit een risico in, natuurlijk: voelt de tarot zich nog wel serieus genomen? En wat als die fijne kaarten nu akelig zijn? Maar ik deed het toch.
Geweldig. Nu lag er op de plaats van het spelletje ‘vertrek met bezwaard gemoed’, en in mijn relatie kan ik ‘temperamentvolle botsingen’ verwachten. De rest was zo mogelijk nog positiever dan in de eerste legging: financieel geluk, innerlijke kracht, genezing, een geslaagd examen.
In de loop van twee tarot-sessies en een nachtje slapen was mijn potentiële ontrouw getransformeerd tot… nou ja, tot iets anders in elk geval. Ik ben benieuwd.

De toekomst ligt niet vast en wat je voorspeld wordt, hoef je niet aan te nemen. Het is een tendens, een neiging, een richting die we misschien onbewust al aan het nemen zijn, maar we hebben een vrije wil en we kunnen er nee tegen zeggen. Als je langs bovennatuurlijke weg een boodschap krijgt en hij bevalt je, perfect. Bevalt hij je niet: weg ermee. Laat schikgodin Skuld, de weefster van de toekomst, maar iets anders verzinnen, iets wat jou beter schikt.

O ja het boek dat ik aan het lezen ben is Extase van Michiel van Elk, religie-onderzoeker aan de UvA, erg interessant: de wetenschap nadert tegenwoordig met rasse schreden de spiritualiteit.
En o ja, nog een tip, als je van tarot houdt: schrijf je in voor de Nieuwsbrief ‘Op vleugels’ van Berthe van Soest, vol bijzondere leggingen en boeiende informatie; dat kan hier.

7 Antwoorden op “Vervelende voorspelling? Weg ermee!”

  1. Wat ik doe met die vervelende en negatieve interpretaties van de Zwaarden… Ik heb ook een Inner Child deck en dan ga ik te rade bij de uitleg … over dapperheid en moed ! 🙂

    1. Ja mooi, en zwaarden staan ook voor helderheid, met je verstand knopen doorhakken.

  2. Hier is het getal 5 verbonden met vrijheid, avontuur en onverwachte veranderingen! Advies…wees attent en maak het juiste onderscheid als u nieuwe rijkdommen en informatie verzamelt. Misbruikte vrijheid kan leiden tot verwarring en chaos.

    1. Dank! Ik zal mijn vrijheid niet misbruiken.

  3. Mooi inzicht! Het zijn inderdaad niet de kaarten die bepalen (dat zijn slechts stukjes karton, hoe mooi ook..), de toekomst bepaal je zelf.

    1. Dank! Ik blijf wel een grote tarot fan hoor. De tarot heeft zo vaak gelijk…

  4. Inzichtelijke blogpost Lisette! Ik geloof ook in de tarot! Heel vaak komt het uit.

Geef een reactie