Waar willen we naar toe met de wereld?

Links en rechts hoor ik mensen stellen dat de elite het allemaal zo gepland heeft, dat het openlijk wordt besproken, dat de coronacrisis een nieuwe wereldorde inmasseert waar we niet blij van worden. Dus ik las een boek van een elite-lid bij uitstek, een boek waarover ik heel lelijke dingen las: ‘nazi’, ‘welkom in de wereld waar je alleen nog maar mag gehoorzamen’… om te kijken of er iets van waar is. Het boek heet Covid-19: The Great Reset en de auteur is Klaus Schwab, initiatiefnemer van het World Economic Forum, met waslijsten belangrijke functies en eredoctoraten op zijn naam.
 Schwab, schrijvend in juni van dit jaar, gaat uit van het officiële corona-verhaal: zonder maatregelen zouden er tientallen miljoenen doden zijn gevallen, dit gaat nog wel twee jaar duren met regelmatig nieuwe lockdowns en beperkingen; het komt pas goed als er een vaccin is. Nou ja, tot het volgende virus.
Dat klinkt wel eng, ja.

Hij memoreert dat er altijd protesten waren als de economie werd ingeperkt bij pandemieën in het verleden, zoals de Zwarte Dood en de pest. Ná die rampen van toen kregen arbeiders een betere onderhandelingspositie; ze waren schaarser en werden dus beter beloond. Maar de crisis van nu verslechtert alleen maar de positie van armen en arbeiders. (Hij schrijft het niet maar ik dacht: ja duh, de echte ramp van nu is niet een ziekte, maar al die opgelegde beperkingen). De ongelijkheid tussen rijk en arm wordt nu zo groot dat iedereen het kan zien, stelt hij, en alleen forse sociale onrust en politieke druk kunnen dat rechtzetten.
 De crisis versnelt de digitale transformatie gigantisch, een goede zaak voor Schwab. Ineens zitten we allemáál de hele dag achter schermen, en soms is dat vermoeiend, ja. Maar we zullen volgens hem toch beseffen dat het gezonder is – want veiliger – om in je eentje thuis bij je pc op een hometrainer te zitten, dan in een sportschool in een groep. Automatisering zal dus wereldwijd uitgerold worden, alleen al voor de hygiëne, vooral in die morsige horeca, detailhandel en amusementsindustrie, en digitaal geld is de oplossing. Goede gezondheidszorg betekent voor hem: voldoende mondkapjes kunnen leveren, en vaccins, en beademingsapparatuur. En bijna achteloos laat hij vallen: uiteráárd moeten we toe naar een sterke wereldregering. 
Ik weet niet of dat nazi is, maar technocratisch, steriel en levensvijandig vind ik het wel.
Het laatste deel van het boek heet ‘Individual Reset’ en daarin slaat hij zinnige taal uit. Door deze wereldwijde ramp worden we ons scherp bewust van trends die er al lang waren: klimaatverandering, sociale ongelijkheid, racisme, materialisme en overconsumptie. We gaan vanzelf veel meer nadenken over wat werkelijk belangrijk is in het leven. We worden gedwongen om ethische discussies te voeren en onze waarden helder te krijgen. Conspicuous consumption is straks vast niet meer zo hip, met al die armoe om ons heen. Menselijk contact blijkt cruciaal te zijn voor onze geestelijke gezondheid. En we zien nu pas goed hoe fragiel onze geestelijke gezondheid is. Hij wijdt zowaar zelfs een paragraaf aan het belang van een goed immuunsysteem en af en toe een uurtje naar buiten.
De meeste mensen willen volgens hem een andere, betere, menselijker wereld; dat blijkt uit wereldwijd onderzoek. Zijn conclusie: we zullen onze prioriteiten moeten verleggen. 
Het is net of hij het grootste deel van het boek geschreven heeft strak in het pak aan zijn imposante bureau, als patriarch met knikkende onderdanen om zich heen, pleitend voor centraal gezag, voor Big Tech en Big Pharma. 
En daarna zit hij thuis een glas wijn te drinken met zijn vrouw, hij ontspant een beetje en denkt: contact is ook best belangrijk, hè. En de natuur enzo. 
Nee, ik word inderdaad niet blij van zijn nieuwe wereld. Jij wel?

Laten we het gewoon niet doen. Laten we blijven voelen, samenkomen, elkaar vasthouden, samen lachen, huilen, genieten in volle zalen, samen sporten, zweten, knuffelen. Laten we mensen blijven, en niet veranderen in halve robots.
 

17 Antwoorden op “Waar willen we naar toe met de wereld?”

 1. De laatste alinea is uit mijn hart gegrepen Lisette

 2. Nelly-Jane Dahler- van den Hende zegt: Beantwoorden

  En laten we, geïnspireerd door de boodschap aan het eind van Lisette’s speech Een wereld met een hart, het leed van de wereld in ons open, grote hart opnemen en het daar transformeren in Liefde, zodat alle mensen die nu meer en meer verzwakken door alle ‘maatregelen’ en alle gezaaide angst, weer wat licht en lucht krijgen om zelf na te denken, zich weer wat sterker, autonomer gaan voelen en gaan vertrouwen op zichzelf in plaats van op alles wat door de zgn autoriteiten gezegd wordt en nu voor zoete koek geslikt, maar wat uiteindelijk heel, heel zuur is.

  1. Dank je wel!

 3. Jolanda Ramaekers zegt: Beantwoorden

  Van angst naar liefde

 4. Wat een fijn en mooi mens ben jij Lisette! En ik ben het roerend eens met je boodschap!

  1. Dank je wel Marco!

 5. Dankje voor je blog! Meer mensen zouden hiervan op de hoogte mogen zijn.. maar helaas hangt dit (nog) niet aan de grote klok en volgen we maar braaf wat er ons opgedragen wordt..
  Ik denk wel, dat als meer mensen door gaan hebben welke veranderingen eraan zitten te komen in de Westerse wereld, er meer mensen weg willen uit de westerse wereld. Als al die mensen nu met hun welvaart gaan verhuizen naar derde wereld landen , dan zouden we op die manier ook de derde wereld landen rijker maken met onze welvaart, dan zal de wereldbevolking meer gaan mengen met elkaar en zal ongelijkheid (in alle opzichten) langzaamaan verdwijnen..!
  Daar zou de hele wereld beter van worden.

  1. Interessant idee, een omgekeerde vluchtelingenstroom. Maar je moet heel dapper en ondernemend zijn om te emigreren.

 6. Ja heel mooi, dank je. Ik ben dan ook niet bang voor dit virus, maar wel voor het vaccin dat langzaamaan toch verplicht gaat worden (reizen, festivals etc.). Nu hoef ik niet meer een vliegvakantie, maar ik heb wel een dochter in Amerika.
  Waar ik soms wel aan denk, is dat al deze maatregelen misschien wel goed zijn tegen luchtvervuiling en dieselvervuiling. Maar daar ben ik nog niet helemaal uit, want om nou allemaal digitaal thuis te werken/ studeren… dat is ook wel heel erg eenzaam.

  1. Dank je voor je reactie, Annette. Vaccin-verplichting – daar moeten we echt met ons allen een stokje voor steken!

   1. Tja, nu september 2021. De regering hamert dat geen dwang is, niet – gevaccineerd? Dan mag je als troost buiten op t terras gaan zitten. Laten we massaal opstaan, los van of je wel of niet gevaccineerd bent. Dit kan toch niet langer???!
    Willen we werkelijk letterlijk ons laten besturen, of gaan we doen waarvoor we gekomen zijn? Behalve hopen, moeten we ok massaal zichtbaar zijn.

 7. Mooi stuk, jammer dat de media al opgekocht is door de grote partijen en dit niet meer wijder kunnen verspreiden.

  1. Laten we niet doemdenken! Er komt steeds meer kritiek in de kranten. We houden vol.

 8. Jan Willem Poel zegt: Beantwoorden

  Beangstigend hoe Schwab zijn inzage van globalisering, socialiteit en zijn restart weergeeft als verbetering.
  Door zijn aanpak en daarbij resulterende consequenties kun je meer spreken van het creëren van een kapitalistische/communistische groot staat. Ten koste van inderdaad alle menselijke aspecten.

  Gaan we nu ook een stroming Schwabsisme krijgen? 😉
  Hopelijk overwint het gezonde verstand van liefhebbende inwoners van deze planeet.

  1. Ik hoop met je mee en ik verwacht dat ook. Het goede is sterker dan het kwaad, het licht is sterker dan het donker.

 9. Mieke Ruidaard zegt: Beantwoorden

  Wat ik werkelijk onverteerbaar vind is dat mensen zoals hij, ervan overtuigd zijn dat wat zíj vinden dé oplossing voor de gehele mensheid is.
  Dat is grootheidswaanzin…..
  Zolang iedereen zich naar alle vaak belachelijke, tegenstrijdige regels blijft voegen, wordt het misschien de werkelijkheid.
  Dit heeft niets, maar dan ook niets met de voor zorg je medemens te maken

  1. Lisette Thooft zegt: Beantwoorden

   Ik ben het helemaal met je eens. Maar gelukkig voegt lang niet iedereen zich naar de regels. De groep sceptici wordt volgens mij steeds groter en ook in de main stream media zie ik steeds meer kritiek, bv op het coronapaspoort. We gaan het zien!

Geef een reactie