Wat is de bedoeling? (Van het leven)

“Als ik maar weet wat de bedoeling is,” zei de cliënte die op de massagetafel lag in mijn rebalancing praktijk, “dan kan ik wel ontspannen.” We hadden het over haar onbewuste neiging om me terwille te zijn of zelfs vóór te zijn: als ik haar arm optilde bijvoorbeeld stak ze die automatisch zelf al omhoog, en als ik haar hoofd in mijn handen nam, spande ze direct haar nekspieren om het voor me omhoog te houden.
Dat doen veel mensen die ik in de praktijk krijg en als ik het merk, vraag ik: “Heb je als kind je ouders geholpen? Ik bedoel niet alleen met de afwas enzo, maar heb je steeds opgelet wat ze emotioneel nodig hadden?”
Niet bewust, zeggen ze meestal. Maar ja, moeder was gestrest of ziek, of vader was altijd boos, of aan de drank, of hij was er niet. Een gevoelig kind reageert op behoeftige ouders met willen helpen, wensen uitvoeren zelfs voordat die zijn uitgesproken. Zo’n patroon gaat in je lichaam zitten en tegen de tijd dat je volwassen bent, weet je niet beter. Het maakt je gespannen, altijd op je quivive: wat willen ze van me? Wat moet ik doen?

Ook deze cliënte herkende het en ze begreep waar de spanning in haar nek en schouders vandaan kwam. Maar, legde ze uit, als ze nou maar wist wat de bedoeling was…
Ik moest er een beetje om lachen.
“Zo ben ik ook,” zei ik. “Ik vraag voortdurend aan de I Tjing of de Tarot wat nou de bedoeling is.” Want ik wil altijd weten wat ik moet doen, van het Leven of God of hoe je het ook noemt.
“Maar zou het niet,” vroeg ik, “juist de bedoeling zijn dat we leren vertrouwen en ontspannen zonder te weten wat de bedoeling is?”
Ja, vast wel, dat leek haar ook.
“En trouwens, stel je voor,” zei ik, “dat we op ons achttiende of zo, toen we de wijde wereld in gingen, een lijstje hadden meegekregen: kijk, dit is de bedoeling. Doe jij nou maar precies wat op het lijstje staat, dan komt het goed.”
Ha ha, nee dat zou ze niet gewild hebben. “Ik wil zelf kunnen kiezen,” zei ze.
“Ja en we willen ook verrast worden, toch? Dat er van alles gebeurt dat we niet hadden bedacht.”

Kunnen ontspannen en vertrouwen zonder te weten wat de bedoeling is – wat een diep thema. En stel je nou eens voor dat er geen bedoeling is? Ik vind het net iets voor God of het Leven of hoe je het ook noemt om geen speciale bedoeling te hebben. Om alleen maar onvoorwaardelijk alles te accepteren wat er is en te laten komen wat komt. Sterker nog, dat geloof ik eigenlijk echt: de ware aard van het universum is open, accepterende liefde. Volkomen vrijheid.
Ik vraag het maar weer eens aan de I Tjing. Heeft het leven een bedoeling?
Groei, is het antwoord. Ontwikkeling.
O ja, natuurlijk. Ik had het zelf kunnen bedenken. Nieuwe dingen doen en mezelf ontwikkelen, net zolang tot ik één en al open, accepterende liefde ben. Net zolang tot ik alleen nog maar ontspan en vertrouw en geniet.
Dat is waarschijnlijk de bedoeling.

 

Wil je blogs leren schrijven?
Ik vind het ontzettend belangrijk in deze spannende overgangstijd dat alternatieve therapeuten en andere spirituele types hun stem laten horen. Maar hoe schrijf je blogs die mensen graag lezen, en die helpen de wereld een veiliger plek te maken?
Vanaf 27 september houd ik elke laatste zondag van de maand een blog-schrijfles-dag, PWYW. Bij mij thuis, met een maximum van zeven deelnemers. In één dag kom je een heel eind door het oefenen, schrijven, voorlezen met de Forbrain, en luisteren.

Eigen lunch meebrengen. Potten thee op tafel, koffie met opgeschuimde havermelk uit het Nespresso apparaat. Ik geef je alles wat ik weet over boeiend en helder schrijven, en jij geeft mij wat je kunt en wilt betalen. Inspirerend en leerzaam, bevrijdend en gezellig.
Voor 27 september, 25 oktober of 29 november kun je je nu al opgeven: mail me. 
Schrijf me over je motief, je praktijk en je visie en je hoort snel van mij of je mee kunt doen.

Rebalancing: in augustus hou ik schrijf-vakantie om te werken aan mijn boek Vrienden worden met je lijf. Vanaf september heb ik een andere praktijkruimte in Djoj, in het nieuwere gebouwtje rechts van de hoofdingang. Mijn tarief is dan weer terug naar normaal, namelijk € 110 per sessie van anderhalf uur (deels vergoed door veel verzekeringsmaatschappijen als je aanvullend verzekerd bent). Maak een afspraak door me een mail te sturen en ik geef je mogelijkheden.
Elke woensdag PWYW voor mensen met een kleine beurs.

Graag tot ziens, hier of daar.

Geef een reactie