Wat is het kostbaarste dat je kunt geven?

“Dat is toch tegenstrijdig, wat jij van me vraagt,” protesteerde een cliënt, een jonge vrouw met veel stress in haar leven. “Hoe kan ik nou tegelijkertijd aandachtig zijn, en ontspannen?”
Het duurde even voor ik begreep wat ze bedoelde. Ja, in een rebalancing sessie vraag ik de mensen op de massagetafel met volle aandacht mijn handen op hun lichaam te volgen. En ik vraag ook weleens of ze een schouder, een arm of een been bewust kunnen ontspannen.
Maar deze vrouw dacht bij ontspanning vooral aan wegdromen, doezelen, indutten, de aandacht laten verslappen. En aandacht associeerde ze vooral met alertheid, wakkerheid, waakzaamheid. Dat kreeg ze niet bij elkaar.

Zo wordt het ons wel voorgeleefd in onze cultuur, besefte ik. Ontspanning is bijna hetzelfde als afleiding – op de bank liggen hangen met Netflix en een bak chips. Of los gaan met drank of drugs. Zodat we even niet met onze aandacht bij onszelf hoeven te zijn, en bij onze problemen. Want die willen we weg hebben, zo snel mogelijk, net zoals ziektesymptomen zo snel mogelijk weg moeten, en alle andere vormen van pijn en ongemak. En als die problemen en die symptomen niet snel genoeg weggaan, dan gaan wij zelf wel weg, met onze aandacht. Dat noemen we ontspannen, waarschijnlijk omdat we onze innerlijke criticus tijdelijk hebben verdoofd.

Aandacht, iets aandachtig opmerken, is voor veel mensen bijna hetzelfde als een opmerking maken, dus een mening ventileren, een oordeel. Maar in rebalancing en in de meeste vormen van spiritualiteit die ik ken, gaat het juist om accepterende en vriendelijk-onderzoekende aandacht. Aandacht zonder oordeel, zonder bijbedoelingen, zonder strategie. Met een milde blik kijken naar je gevoelens: ‘Wat interessant nou toch, ik voel een vleugje schaamte.’ ‘Hee, er kruipt moeheid op.’ ‘Boeiend, dat onbestemde gevoel van verdriet dat door me heen trekt.’
Dat soort vrije, open aandacht is het kostbaarste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Aandacht is trouwens ook het kostbaarste dat je een ander mens kunt geven. Je kunt er geen strik omheen doen, geen surprise van maken en het past niet onder de kerstboom. Maar het goede nieuws is dat ieder van ons dat soort aandacht in oneindige overvloed in zich heeft en dus ook oneindig kan blijven geven. Sterker nog: het is wat we werkelijk zijn, onder alle lagen van persoonlijkheid, overlevingsbesluiten en karaktertrekken – vrije, open aandacht.

Als je dat soort aandacht geeft, geef je dus jezelf. En als je die aandacht vaak genoeg aan jezelf geeft, word je steeds meer jezelf.

De volgende

Schrijfworkshop voor je ziel

komt eraan: vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari 2020.

Op een sfeervolle plek in Delft, aan de Schie, gaan we weer twee dagen lang helend schrijven – dat wil zeggen, teksten produceren die goed zijn voor de ziel. Het gaat niet om stilistisch fraai of gelikt of commercieel, maar om oprecht en authentiek schrijven over jezelf en je eigen leven, waardoor alles beter op zijn plek valt.

Je krijgt dus géén commentaar op je schrijfstijl; het gaat niet om techniek. Als je wilt, kun je me na afloop een van je teksten mailen voor feedback. Maar in de workshop staat het uiten en delen centraal. Dat geeft maximale veiligheid en openheid.

Op dag 1 is het thema: de afdaling naar de onderwereld en de onmogelijke opdrachten van het leven. Op dag 2 nemen we de spanning tussen man en vrouw als grondstof, de ‘strijd’ tussen het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf en in onze relaties, die zo vruchtbaar is voor innerlijke groei.

Bij deze workshop inbegrepen is een rebalancing sessie bij mij, af te spreken op een tijdstip dat je goed uitkomt. (Ter waarde van € 110).

De prijs is € 295 (incl. btw) voor twee dagen met lunch en bonus-rebalancingsessie.

Voor meer informatie en inschrijven kun je contact opnemen met mij.

 

Dit was de review van een deelneemster:

“Wat me vooral heeft geraakt is de open, waarderende en veilige sfeer die Lisette als persoon creëert. Daarmee biedt zij ruimte aan alles wat naar voren komt en heb ik het zelfs al helend ervaren. Een absolute aanrader als je vanuit je hart wilt schrijven.”

En een ander schreef:

Ik vond het een geestverruimende, ontroerende maar vaak ook hilarische ervaring.

 

Heb je mijn nieuwe filmpje al gezien? Klik hier.

Ik ben van plan er nog vier te laten maken. Het gaat allemaal over aandacht en ontspanning, meer van je lichaam houden, meer jezelf worden. Uiteindelijk wordt het een online cursus, hoop ik. En dit is nummer 1.

MEER NIEUWS:

Vanaf januari huur ik voor mijn rebalancing praktijk op de dinsdagen, woensdagen en vrijdagen een sessiekamer in centrum Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam. 
Tot half januari heb ik een ‘winterstop’ om me aan schrijfwerk te kunnen wijden. Vanaf 21 januari 2020 maak ik weer afspraken en ben je van harte welkom voor rebalancing sessies, in Djoj.
Tegen die tijd hoop ik ook mijn BIG-registratie in orde te hebben, wat inhoudt dat je je facturen kunt indienen bij je verzekeraar. Mijn tarief is met ingang van januari gewijzigd naar € 110 per sessie van ongeveer anderhalf uur.

Geef een reactie