Wat voor baas ben je voor jezelf?

“Iedereen wil tegenwoordig z’n eigen baas zijn,” zei een oude vriend met een grijns. “Begrijp jij dat? De baas lopen spelen over jezelf, wie wil dat nou. Ik ben liever vrij…”
Het moet gezegd: veel mensen jagen zichzelf meedogenloos op. Ze gunnen zichzelf weinig tijd om niets te doen of te spelen, zijn altijd druk-druk-druk en hebben nauwelijks aandacht voor wat er werkelijk in hun binnenste omgaat.

In mijn rebalancerspraktijk heb ik opgemerkt dat de meeste mensen hun eigen lichaam behandelen zoals ze zelf in hun vroege jeugd door hun ouders zijn behandeld. Waren die veeleisend of veroordelend, dan eisen ze nu ook te veel van hun lichaam en hebben ze er voortdurend kritiek op. Hebben je ouders goed voor je gezorgd maar weinig belangstelling getoond voor je gevoelens, dan leef je nu waarschijnlijk wel gezond maar bekommer je je niet echt om wat er in je lichaam omgaat. En in het ergste geval, als mensen mishandeld of verwaarloosd waren, dan mishandelen of verwaarlozen ze doorgaans als volwassenen hun eigen lijf. 
Je zou dus kunnen zeggen dat we het soort baas zijn voor onszelf dat we als klein kind hebben leren kennen.

Ook ik was vroeger een ouderwetse opjaag-baas voor mezelf, streng en vol zelfkritiek. Maar ik heb bijgeleerd. Ik sla mezelf niet meer zo op m’n kop als ik iets doms doe. Ik neem elke dag een heel dagdeel vrij want ik sta vroeg op en ik ga pas laat aan het werk. In de uren daartussen doe ik wat ik fijn vind: mijn negen-stappen-oefening, beetje yoga, tarotje leggen of i-tjingen, beetje mijmeren, beetje opruimen, naar buiten voor een frisse neus, kortom ik houd me bezig met mezelf. Heerlijk. En gezond. 

Je kunt dus ook een goede baas worden voor jezelf. Vriendelijk, vol mededogen en begrip, met oprechte belangstelling en aandacht. Wat gaat er in mij om, wat voel ik in mijn lichaam, hoe is het nu met mij?
Ben ik blij?
Wat heb ik nodig?
Ben ik moe? Ben ik misschien aan het verwerken wat er in de afgelopen tijd gebeurd is in mijn leven?
Je lichaam heeft altijd veel meer tijd nodig dan je geest, omdat het alles wat we voelen en ervaren in de stof, in de materie, in het vlees moet verteren, verwerken, door-akkeren.
Een goede baas weet dat en houdt er rekening mee. Een goede baas houdt van degene voor wie hij of zij verantwoordelijk is.

Hoe ga jij dat doen?

7 Antwoorden op “Wat voor baas ben je voor jezelf?”

 1. Zet me weer eens aan het denken. Hoe ga ik met mezelf om, neem ik genoeg tijd voor mezelf? Ben ik lief voor mezelf, houd ik van mezelf? Welke overtuigingen zijn van mij? Of heb ik ze meegenomen /overgenomen van mijn opvoeding? Geef ik niet te veel tijd aan mijn werk? Zoals ik al zei; het zet me weer eens aan het denken en dank je hartelijk voor het plaatsen van dit artikel. Het brengt me terug tot waar ik zijn wil.

  1. Lisette Thooft zegt: Beantwoorden

   Dank je wel voor je fijne reactie!

 2. […] Artikel: ‘Wat voor baas ben je voor jezelf?’ – Lisette Thooft […]

  1. Dit is precies wat ik, al vele jaren, aan het leren ben! En oh, oh, wat een hardnekkige baas ben ik toch geworden, voor mezelf en waarschijnlijk dus ook voor anderen. Maar nu, mede met behulp van jouw Rebalancing behandelingen, ga ik ‘de baas’ – ouderwets, op m’n 65ste – pensioen geven. Met hartelijke dank voor haar bewezen diensten. Dat wel!

   1. Fantastisch. Waarschijnlijk zul je merken dat de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels iets verhoogd is… Ik bedoel maar: geef jezelf ook in dit loslaat-proces alle rust en tijd en ruimte. Het hoeft allemaal niet meteen af, zou een goede baas zeggen 😉

 3. Winifred van den Berg zegt: Beantwoorden

  Jeetje, hoe herkenbaar en hoe waar. Ik zit hier, zoals elke ochtend, op m’n balkonnetje, een half uurtje, wat ik mijzelf gun met een kop koffie, voordat ik in beweging kom om me klaar te maken voor mijn werkdag. Ik heb me gisteren ingeschreven voor de schrijfworkshop Voor de Ziel, neem een kijkje op je site en lees dit artikel. Dank je wel, Lisette, voor deze eye opener. Recent heb ik het inzicht gekregen, dat ik een baasje ben, in mijn werk en voor anderen. En nu, realiseer ik me, in dit moment, dat ik voor mijzelf ook zo’n baasje ben. Hier ga ik mee mijn dag in. Dank!

  1. Ha wat fijn om te horen, welkom bij de schrijfworkshop!

Geef een reactie