Wat zit er in jouw permafrost?

In Siberië ontdooit de permafrost en er komen virussen en bacteriën uit tevoorschijn die we allang bestreden dachten te hebben. Net zoals er in ons lichaam, onder de verstijving van onze spieren, ook oude pijn verscholen ligt.

Miltvuur heeft een jongen in West-Siberië geveld terwijl miltvuur al vijfenzeventig jaar lang met succes was verbannen. De hete zomer had een ‘zombie-bacterie’ wakker gemaakt uit de ontdooiende permafrost, berichten de kranten. Bacteriën en vooral virussen kunnen heel lang in diep bevroren toestand overleven: Franse onderzoekers hebben zelfs een dertigduizend jaar oud virus uit de permafrost wakker gekust.

Een indringend beeld… Zo buiten, zo binnen. Ook mijn persoonlijke permafrost ontdooit en onthult wat er onder lag.

Zo heb ik jarenlang chronische lage rugpijn gehad, maar de laatste tijd komt mijn onderrug los, door de vele behandelingen van bekwame Rebalancers en Trager-practitioners. Hoe meer bewustzijn ik heb van de spieren daar, hoe warmer en levender het wordt – hoe beter ik voel wat eronder verborgen lag, als een oude ziekte onder een dikke ijslaag.

Ooit ben ik begonnen mijn rugspieren te bevriezen, in een starre stand te zetten, om bestand te zijn tegen de eenzaamheid, het besef niet gewenst te zijn, er niet bij te horen. Nu gaat het bloed weer stromen daar en vage gevoelens van ontheemding en vervreemding komen in mijn ziel omhoog. Gelukkig weet ik wat er aan de hand is en kan ik het kleine kind in mij troosten.

Wat ligt er onder jouw permafrost verscholen – onder de verstarring en verstijving van je spieren, de bevriezing van je ziel, het stoere masker, de opgetrokken schouders, de kramp in je kaken, de knopen in je rug?

4 Antwoorden op “Wat zit er in jouw permafrost?”

 1. Wat ongelooflyk prachtig weer lisette thooft
  ..En zo waar…. warme groet Jana

 2. Zo precies hoe het is. Mooi.

 3. Lisette, hartelijk bedankt voor je stukje “7 spirituele spelregels voor singles” in Soulwoman
  Erg goed en bovenal, praktisch

  1. Zie hier voor het stuk: http://www.soulwoman.org/2011/11/29/7-spirituele-spelregels-voor-singles/.
   Dank voor het compliment. Precies dezelfde regels gelden overigens voor mensen met partners 🙂

Geef een reactie