Kroon jezelf tot koningin

Kun je je voorstellen dat je hoofd een waterlelie is die dobbert op het water? Deze visualisatie komt uit de Trager methode. Als je je dat voorstelt, merk je dat je hoofd vanzelf een beetje gaat schommelen of wiebelen. Het zoekt z’n eigen evenwicht en dat is precies waar het om gaat.

Hoe rechtop loop jij?
Laatst zat ik met mijn oudste kleindochter op een bankje en we gaven de mensen die langskwamen, een cijfer. Een grote dikke Surinaamse mevrouw kreeg een tien, net als een klein Turks dametje met een hoofddoek op: prachtige houding. En alle kinderen kregen een tien. Maar de meeste volwassenen haalden een zes of hooguit een mager zeventje, en er kwamen ook treurige onvoldoendes voorbij. Want ze lieten hun hoofd hangen. Een beetje. Of erg.
Je oor hoort recht boven je schouder te staan, van de zijkant gezien. Dan loop je als een koningin. Dat is beter voor je lichaam, en voor je ziel.

Dit is Lily, mijn jongste kleindochter, die nog helemaal van nature rechtop staat, zit en loopt. Alle kinderen doen dat. Ze balanceren hun hoofd op hun nek – misschien ook wel omdat het in verhouding zo zwaar is? Na de puberteit laten we massaal het hoofd hangen. Let maar eens op, de volgende keer dat je mensen ziet langslopen.

Ik dacht eerst: ja logisch, als je borsten krijgt, krimp je vanzelf een beetje in elkaar. Ze zijn te groot, of ze zijn te klein, of ze zijn perfect en dan is het nog enger want dan word je helemáál bekeken. Maar mannen doen het ook. Ons hoofd zakt een beetje naar voren.
Dat is niet goed voor je. Het trekt aan je schouderspieren, die daarvan gespannen raken. Je borstkas wordt een beetje ingedrukt, dus je haalt minder makkelijk adem. Dat heeft subtiel invloed op je hele lichaam, je hele wezen, je hele leven.

Houd je je hoofd rechtop, balanceer je het op je hals, dan hoeven je schouderspieren niet zo hard te werken. Ze kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn, en ontspannen. Je opent je borstkas op een natuurlijke manier en krijgt altijd genoeg lucht, ook als je licht en rustig ademt. Je trekt je maag en buik vanzelf wat uit en ook daar komt ruimte, rust. 

Is dit misschien waarom vorsten kronen dragen? Een zware kroon op je hoofd is als een waterkruik: hij dwingt je om je hoofd rechtop te laten balanceren op je nek. Anders valt hij van je kop.

Sinds ik dit weet, doe ik mijn best om rechtop te lopen en het is wonderbaarlijk wat dat met je doet. Ik voel me twintig centimeter langer en belangrijk, alsof ik ertoe doe. Ik schrijd door de supermarkt als een koningin. Auto’s stoppen voor me als ik wil oversteken, ook zonder zebrapad. 

Het is nog even wennen.


(Foto gemaakt door Lily, 4 jaar).

De boodschap is duidelijk, mag ik hopen: loop rechtop. Kroon jezelf tot koningin. 

 

Schrijfworkshop voor je ziel:

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2019 kun je meedoen aan een bijzondere schrijfworkshop die ik organiseer in een fijne nieuwe locatie tussen Delft en Overschie. Twee dagen lang gaan we helend schrijven – dat wil zeggen, teksten produceren die goed zijn voor de ziel. Het gaat niet om stilistisch fraai of gelikt of commercieel, maar om oprecht en authentiek schrijven over jezelf en je eigen leven, waardoor alles beter op zijn plek valt. Onder het motto: delen is helen.
Zin in? De prijs is € 275 inclusief btw en catering, het adres Rotterdamseweg 217, 2629HE Delft, de datum dus 4 en 5 oktober, en voor nadere informatie kun je contact opnemen met mij en inschrijven kan via deze link.

De schrijfworkshop samen met Yoeke Nagel in de Schrijverstuin van Simply Canvas, Frankrijk is vol. Jammer? Kom naar Delft in oktober!

Geef een reactie