Wie won de schrijfwedstrijd? En… korting voor iedereen!

De schrijfwedstrijd ‘Ik en mijn lijf’ was een groot succes. Er waren 38 inzendingen en ik viel van de ene bewondering in de andere. Wat een prachtige verhalen. Eigenlijk was het een psychologisch onderzoekje: hoe staan vrouwen tegenover hun lichaam? Nou, dat kun je wel een haat-liefdeverhouding noemen. Er was één mannelijke deelnemer, die had geen problemen met zijn lichaam en ging uitleggen hoe het moet, goed voor je lijf zorgen. En ja, er waren ook een paar vrouwen die een ode schreven aan hun eigen lijf en sommige daarvan vond ik ontroerend. Maar vrijwel altijd was er sprake van pijn en moeite, schaamte, afkeer, angst, afkeuring, onmacht, boosheid en onbegrip.

Opvallend: hoe ouder de schrijfster, hoe meer verzoening, hoe meer liefde voor het eigen lichaam. Naar leeftijd had ik niet gevraagd, maar veel vrouwen vermeldden die zelf. Ik schreef er eerder al een blog over (die je hier kunt lezen), want het raakte me en ik herkende het. Ik denk dat we als jonge vrouwen ons lichaam zien door de ogen van anderen en daarin altijd kritiek projecteren. Als we ouder worden, trekken we die projecties terug en gaan we onszelf meer voelen, van binnenuit. Dan komt er een ander soort waardering: niet ‘wat ben ik mooi/lelijk’ maar ‘wat een wonder, dat mysterieuze lichaam van mij.’ En dat is het natuurlijk ook.

Wie heeft gewonnen? Marleen V. won de hele online cursus, met een prachtige ‘slice of life’ – een onthutsende detailopname van een moeilijke fase in haar leven. Er was zoveel kwaliteit dat ik niet één maar vijf tweede prijzen heb uitgedeeld; de gratis lessen gaan naar Ienke G., Esther R., Nelleke P.M., Irene P. en Eva G. Ze hebben persoonlijk bericht gehad.

En dit is mijn aanbieding aan iedereen: de hele maand augustus geef ik korting op de hele cursus.

Je betaalt geen € 195 maar € 165.

Zie hier voor een beschrijving van de lessen. Zin in? Stuur me een mailtje en je ontvangt meteen de eerste les.

(Tussen 3 en 13 augustus ben ik minder goed te bereiken, wegens schrijfworkshop in Frankrijk).

Allemaal een heerlijke schrijfzomer gewenst!

 

Geef een reactie