Waarom krijgen ze elkaar aan het eind?

Waarom trouwt de prinses met de prins aan het eind van een sprookje? Waarom is dit zo’n oer-thema, en waarom krijgen geliefden elkaar, in een klassiek verhaal met een happy end?

Je kunt er op vele manieren naar kijken. Het is natuurlijk altijd fijn als twee mooie jonge mensen van elkaar gaan houden. Het is ook altijd ontroerend als er baby’s kunnen komen, nieuwe dappere mensjes die het leven aandurven. Maar er is ook een andere laag aan betekenis, zeg maar, een spirituele insteek.

Sprookjes vertellen ons hoe een mensenleven gaat, op het diepste niveau. De prins symboliseert daar het bewustzijn, de geest. En de prinses staat voor de emoties, de menselijke ziel. Als je geest en je ziel zich met elkaar verbinden, word je je bewust van wat je voelt, breng je helderheid in je emoties.
Dan laat je je niet willoos meesleuren door boosheid, angst of verdriet, maar je ziet en begrijpt wat er in je gebeurt. Je kunt het doorvoelen zonder het meteen af te reageren op iets of iemand. Je gaat er geduldig doorheen. En dan veranderen die gevoelens, vroeg of laat. Wat er doorheen begint te schemeren is een vorm van liefde: kracht, wakkerheid, begrip, compassie.

Volgens mij doen ze het zo, hier op deze planeet (en wie ‘ze’ zijn, mag je zelf bedenken): als we klein zijn, stoppen ze ons vol met pijn. Die pijn krijgen we als grondstof of bouwmateriaal mee op onze tocht door het ondermaanse – daar kunnen we liefde van maken, wijsheid en diepgang. Maar zoveel pijn past niet in onze kinderhartjes, daar zouden we acuut aan sterven, dus die stoppen ze voorlopig ergens anders in onze lijfjes. In onze buik, bijvoorbeeld. Of in bindweefsel, in spieren, zelfs in ogen en oren. Daarmee worden we de wijde wereld in gestuurd; een knapzak vol trauma’s, om iets mee te doen.

Dat valt niet mee. Onze ziel lijdt natuurlijk uit volle borst. We waren toch prinsessen? Maar nu moeten we jarenlang zwijnen hoeden, glazen bergen beklimmen, vleugels breien van brandnetels of onze pink afhakken om sloten te openen waarvan we de sleutels zijn verloren. We komen heksen tegen en trollen en reuzen en allerhande gespuis. Het kost een paar tranen. Maar dan hebbie ook wat.

Gaandeweg komt er helderheid. We gaan patronen zien, spiegels waarin we onszelf herkennen. Mijn buren maken gillend ruzie en met een schok besef ik: zó hard heb ik zelf ook gekrijst, ooit, in die ene relatie, jaren geleden. Geen moment aan de buren gedacht, toen… Zij zijn kennelijk ook hun kracht aan het ontdekken. Ik begrijp niet waarom iemand boos op mij wordt – en dan herinner ik me een conflict waarin ik hevig overtuigd was van mijn eigen gelijk. Rollen draaien om, posities verschuiven.
Daarom is het ook zo goed voor je om een verhaal te maken van je leven, met jezelf als hoofdpersoon. Al schrijvend til je het verhaal naar een hogere laag van betekenis en begrip. Je beseft dat er maar één oplossing is en dat is vergeving: zelfvergeving en vergeving van elkaar.

Je wordt ouder en wijzer. Je spieren ontspannen, de boel verslapt misschien een beetje, maar hee, dat is voor het goeie doel. De pijn van het leven op Aarde zoekt langzaam maar zeker zijn weg naar je hart.

En daar gebeurt iets prachtigs. In je hart ontstaat de verbinding tussen bewustzijn en gevoel; in je hart ontmoeten Hemel en Aarde elkaar. In je hart wordt de bruiloft gevierd.

Schrijfworkshop voor je ziel:

Er is nog plaats!

Aanstaande vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2019 kun je meedoen aan een bijzondere schrijfworkshop die ik organiseer in een fijne locatie tussen Delft en Overschie. Twee dagen lang gaan we helend schrijven – dat wil zeggen, teksten produceren die goed zijn voor de ziel. Het gaat niet om stilistisch fraai of gelikt of commercieel, maar om oprecht en authentiek schrijven over jezelf en je eigen leven, waardoor alles beter op zijn plek valt.

We zijn al met ons zevenen, maar als je nog mee wilt doen, dan kan dat.

BONUS: iedereen die meedoet aan deze workshop heeft recht op een gratis rebalancing sessie bij mij, af te spreken op een tijdstip dat je goed uitkomt. (Ter waarde van € 95).

Krijg je er al zin in? De prijs is € 275 inclusief btw en catering en bonus-rebalancingsessie, het adres Rotterdamseweg 217, 2629HE Delft, de datum dus 4 en 5 oktober, en voor nadere informatie kun je contact opnemen met mij. Inschrijven kan via deze link.

Geef een reactie