Hoe word je (zo snel mogelijk) gelukkig?

Mij is het gelukt om gelukkig te worden; ik vind mezelf ook heel aardig gelukt, en ik heb tips voor het geval je dat ook zou willen. Het had wel wat voeten in de Aarde, maar uiteindelijk bleek het toch een overzichtelijk proces. Dus hier volgt mijn Simpele Stappenplan Naar Het Geluk, zodat jij het hopelijk wat slimmer, sneller en systematischer kunt doen. In drie fases, met een klapper aan het eind.

1. De eerste stap naar het geluk is dat je je geluk in eigen handen neemt. Je verwacht niet meer van iemand anders dat die je gelukkig maakt, en je verwijt ook niemand meer dat ze je ongelukkig maken.
Hiervoor moet je een bepaalde leeftijd hebben, want het kan een tijdje nuttig zijn je ouders overal de schuld van te geven, om die schuld van je eigen schouders af te wentelen. Maar uiteindelijk besef je: de enige die er nu nog iets aan doen kan, ben ik zelf. Dan ben je volwassen.
Deze stap komt erop neer dat je nooit meer iets van iemand verwacht, wat dan ook, van wie dan ook. Niet van je partner, niet van je kinderen, niet van je ouders, niet van je baas, niet van de loterij, niet van de regering, zelfs niet van God. Al die verstrikkingen knoop je los en leg je af.
Klinkt dat eenzaam? Klopt, is het ook.

2. Tadááá: enter fase twee. Je accepteert je eenzaamheid. Daar ben je nou volwassen voor geworden. Je zegt ja tegen alle pijn. Je aanvaardt je verdriet, je machteloze woede, knagende spijt, wurgende angst, noem maar op en ga maar door. Hoort erbij, hou je toch, niks mis mee. Gewoon voelen, voelen, voelen tot het weer voorbij is. Zet je hart open, je hart is groot genoeg voor alle pijn, je hart maakt er liefde van. En diepgang, en kracht.
Verdoving is een zegen, zeker. Geniet ervan als het nodig is, maar met mate. Want verdoving is tijdelijk en de pijn blijft gewoon om de hoek op je liggen wachten.

3. In fase drie daalt het nederig-stemmende besef in je ziel dat je niet alles zelf in de hand hebt. Ik kan nog zo dapper verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen geluk en alles voelen wat er maar te voelen valt en nóg krijg ik de boel niet echt onder controle. Telkens weer gebeurt er iets onverwachts, iets dat ik niet gepland heb of niet wil. Soms is het een leuke verrassing, vaak ook niet.
Er is zoiets als het lot, of karma, of de Dao, of God’s ondoorgrondelijke wegen, noem het hoe je wilt, iets dat oneindig groter is dan ikzelf en zich niets aantrekt van wat ik met mijn frontale kwabje kan bedenken.

Klapper. Dit alles leidt tot de Grote Gelukkigmaker: zelfvergeving. Als ik mijn best doe en mijn geluk niet meer van anderen of van omstandigheden laat afhangen, als ik mijn gevoelens accepteer en mijn hart laat breken, als ik erken dat het leven mij leidt en dat ik mij maar het best kan laten leiden, dan is het zonneklaar dat ik mijzelf ook vergeven kan. Vergeven voor alle kleine ongelukjes. Vergeven voor mijn fouten, mijn onhandigheden, misstappen. En ook vergeven voor al het grote dat ik eigenlijk niet wilde maar toch deed, of toeliet.

Ik kan mezelf zelfs vergeven dat ik er ben. Dat ik ooit een lichaampje heb laten groeien om mijn ziel al die interessante maar pijnlijke ervaringen te laten hebben in de stof, een lijfje dat zich oprolde en afsloot zodat ik ter wereld kwam als afgezonderd wezentje, los van het geheel – heel die oer-afsluiting, die erfzonde. We zijn allemaal dapper genoeg geweest om dat te doen en we hebben het geweten hè.
Vergeven. Gewoon zelf gedaan. De verantwoordelijkheid ervoor genomen, de pijn ervan gevoeld, het hart ervoor open gezet, beseft dat dit het lot is —> dan is er nog maar één conclusie mogelijk.
Je vergeeft jezelf alles.
Van zelfvergeving word je gelukkig. Je krijgt het gevoel dat er iets heel erg klopt in je leven, dat je jezelf bent, dat je doet waarvoor je gekomen bent.
Je moet het wel bijhouden. Liefst elke dag even nalopen, zoiets als ’s avonds tanden poetsen. Het beschermt je tegen innerlijk bederf.

Fijn toch, zo’n stappenplan? Niet makkelijk misschien, maar wel simpel. Veel geluk ermee in het nieuwe jaar. En als ik je ergens mee kan helpen, graag.

 

Word je gelukkig van schrijven? Zo ja, dan is dit iets voor jou:

tot en met 31 januari 2023 loopt de Nieuwjaarsactie en krijg je € 20 korting op de online schrijfcursus Schrijf met je lijf.

Gewoon thuis, in je eigen tempo, ontdekken hoe je soepeler en simpeler kunt schrijven: dat kan met de schriftelijke cursus Schrijf met je lijf, ontwikkeld door mij en begeleid door schrijfcoach Annemarie Barbier. In 6 lessen leer je dat je teksten beter worden als je niet alleen je handen, maar ook je voeten, onderbuik, hart en zintuigen gebruikt bij het schrijven. Dan worden je teksten beter. Soepeler, echter en vooral meer van jou.

Voor 6 lessen, een extra les met basisregels en 6x persoonlijke feedback per mail van Annemarie op je eigen teksten betaal je normaal gesproken € 195 incl. BTW. Tot en met 31 januari 2023 geldt de Nieuwjaarsactie en zijn de kosten € 175 incl. BTW. Handig om te weten: er zit geen einddatum aan de cursus, dus je kunt hem nu bestellen en over een paar maanden beginnen.Meld je je aan, dan krijg je de basisregels, de eerste les en de factuur. Daarmee kun je meteen aan de slag. Stuur je je ‘huiswerk’ in, dan krijg je feedback en de volgende les. Zo bepaal je je eigen tempo.
Alle informatie op de website van Annemarie Barbier.

Workshops Orakels & Dromen, Integratieve coaching, Yin Yoga

Wat zeggen orakels over jou? Wat zeggen je dromen over jou? Hoe kom je makkelijker bij je intuïtie? Hoe kunnen we vrienden worden met dat duistere deel van onszelf, het onderbewuste?
Daarover gaan mijn nieuwe zondagmiddag-workshops, twee maal per maand, te beginnen op 15 januari 2023, om contact te maken met het onder- en bovenbewustzijn.

Wat gaan we doen? Ontspannen, naar binnen keren en met elkaar bespreken wat we zoal daarbinnen aantreffen. Ik geef meditaties, methoden en technieken, we doen simpele oefeningen, en zo creëren we samen een veld van ontspanning, bewustwording en diepgang.

Wanneer, waar, hoeveel kost het?

Zondagmiddagen van 13.30 tot 17.00 uur, in de Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam. Kosten: € 50 per middagworkshop, incl. koffie, thee en koekjes.

Op 15 januari laten we ons licht schijnen op orakels. Wat zijn fijne orakels, hoe werken ze en hoe kun je ze gebruiken? En natuurlijk gaan we orakels raadplegen.
Deze workshop was zo snel vol (er kunnen maar zeven deelnemers per keer om de grote tafel) dat ik er nog twee heb gepland. De workshop Orakels van 22 januari is ook al vol. In de workshop Orakels van 12 februari is nog ruimte. 

Op 29 januari ligt de focus op dromen. Wat dromen we, waarom, wat betekent het, hoe kunnen we onze dromen gebruiken? Ook als je ‘nooit droomt’ – dat wil zeggen dat je je geen dromen herinnert – is dit nuttig. Hoe meer je met dromen bezig gaat, hoe beter je ze begint te onthouden. Zo te zien is deze ook vol, maar aarzel niet om je op een wachtlijst te laten zetten voor het geval er iemand annuleert.

Belangstelling? Zin in? Mail me. (Liefst niet antwoorden op deze Nieuwsbrief, dan komt de tekst vaak vervormd over bij bij).

Abjini Blom, integratieve therapeut en coach

Vanaf nu houdt Abjini Blom op de donderdagochtenden praktijk in de Heer Vrankestraat 34. Bij haar begeleiding gebruikt ze onder andere hypnose, EMDR en beeldende technieken. Je kunt bij haar terecht voor een heel scala aan klachten en problemen, van emotionele problemen tot aan levensvragen. Haar begeleiding wordt vaak door de aanvullende verzekering vergoed. Als je meer wilt weten, kijk op Abjini’s website, bel of app 06-47972579, of mail bacoaching.abjini@gmail.com

Yin Yoga

Elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.15, en op zaterdagen van 10 tot 11.15 geeft Justyna Szamlewska yin yoga in de Heer Vrankestraat 34.
De groep is klein, de ruimte knus en sereen, op de vloer ligt binnenkort heerlijk warm tapijt. Het tempo is perfect en Justyna’s stem en oefeningen brengen je in een bijzondere staat van ontspanning. Het kost € 12,50 per les en de eerste les is gratis. Je kunt je opgeven bij Justyna.

Graag tot ziens, hier of daar, in dit gelukkige nieuwe jaar.

Geef een reactie