Voor jezelf opkomen – hoe doe je dat?

Ik draaide mijn autootje uit een parkeerplek de straat op, het ging wat onhandig, een andere auto moest even op me wachten en de bestuurder riep iets naar me met een boze stem.
“Wat zegt hij?” vroeg mijn kleindochter naast me.
“Iets met éér erin,” zei ik. “Misschien: je doet het verkéérd?”
“Of: ik was éérder,” zei ze.
Dat kon ook. Iets met eer. Veel mensen denken dat ze hun eer redden, voor zichzelf opkomen, door iets bozigs te roepen. Door kritiek te uiten.
Niet alleen op straat.In het bestuur van mijn nutstuinvereniging ging het gesprek laatst over de vele kritiek die sommige tuinders hebben. Dit is niet goed, en dat niet, en waarom zus, en kan het niet beter zo. Dat snapte een medebestuurslid niet: zien ze niet hoe wij ons best doen?
“Ik denk dat ze het idee hebben dat ze juist goede, betrokken tuinders zijn als ze zich kritisch opstellen,” zei ik.
Hm, ja misschien.

Een cliënt vertelde me dat ze een vriendin aan het kwijtraken was. Ze had gemerkt dat de vriendin minder belangstelling had voor haar, misschien niet zo gek in de nieuwe levensfase waar ze allebei in zaten, maar het deed pijn. Ze had de vriendin dus verteld dat ze zich verwaarloosd voelde.
“En, hielp het, is de vriendschap weer hersteld?” vroeg ik.
“Nee,” zei ze.

Het is echt iets van onze tijd: grieven uiten. Laten horen dat we het er niet mee eens zijn. Want we zijn assertief, geen losers die over zich heen laten lopen.
Maar voor jezelf opkomen is niet hetzelfde als kritiek uiten of verwijten maken. Het is ook niet hetzelfde als je nood klagen, boze dingen roepen naar elkaar, of de wereld verdelen in wij en zij, in goed en fout.
Voor jezelf opkomen is goed voor jezelf zorgen.

Alleen maar dat.

Voor mijzelf zorgen betekent: mijn eigen behoeftes serieus nemen en zo mogelijk vervullen zonder anderen schade toe te brengen. Als dat niet kan: mezelf ondersteunen in mijn onvervulde behoeftes.
Niet bang zijn voor mijn eigen schaduw en mijn emoties onderzoeken.
De anderen, de mensen die deze emoties oproepen, zijn niet zo belangrijk. Wat me raakt, is een signaal: welk laatje oude pijn wordt nu in mij opengetrokken, en hoe kan ik mezelf hierin bijstaan?

Die man op straat hoefde maar een paar seconden te wachten; er gebeurde niets ergs. Hij had zich beter kunnen afvragen: waar komt die toch ergernis vandaan als ik even moet wachten voor een onhandige medeweggebruiker? Misschien uit de tijd dat ik een machteloos kind was en veel over me heen moest laten gaan?
Bij de ontevreden tuinders zal iets dergelijks spelen – ze voelen zich tekortgedaan, ongetwijfeld omdat ze dat vroeger ooit waren, en die haakjes zijn blijven hangen in hun ziel.
En mijn cliënt – zo bleek uit ons gesprek – had verlatingsangst opgedaan aan pijnlijke gebeurtenissen in haar jeugd. Het hielp om dat bewust te maken.

Waarom is dat genoeg? Het is toch lekker om je emoties af te reageren?
Zeker, als er woede in de spieren en het bindweefsel van je armen ligt opgeslagen is het heilzaam en bevrijdend om hard met een mattenklopper of een halve zwemnoodle op een kussen te slaan, bijvoorbeeld. Als je angst van vroeger in je lijf hebt zitten, lucht het op om te rillen, te bibberen en te trappelen. Als verdrongen verdriet voelbaar wordt, zijn tranen smeltwater.
Maar andere mensen zijn geen vuilnisbakken voor onze negativiteit. En boze kritiek uiten helpt niet echt; het bevestigt alleen maar de oude pijn, zet die nog vaster, maakt de donkere bal in je ziel harder en hardnekkiger.

Maar je moet toch zorgen dat je niet opnieuw gekwetst of geërgerd wordt?
Ja, precies, en dat doe je juist het best door de oude pijn in jezelf bewust te maken. Want zolang er pijn, frustratie, trauma of onvrede in je onderbewuste vastzit, zul je altijd gebeurtenissen en mensen naar je toe trekken die dat aanraken, omhoog woelen. Omdat gevoelens bewust gemaakt willen worden, gevoeld.

Als je daarentegen dit innerlijke werk doet, telkens weer opnieuw, geduldig, toegewijd en met eindeloze zelfcompassie, merk je dat je de wereld om je heen anders gaat ervaren: harmonieuzer, vriendelijker.
Vanzelf.

Uit het taoïsme komt het verhaal van de lege boot. Als je in een bootje zit en een ander bootje botst tegen je aan met een persoon erin, word je waarschijnlijk boos op die persoon: dat is een sufferd die niet uitkijkt.
Maar stel je nou eens voor dat er een lege boot tegen jouw boot aanbotst. Word je dan ook boos? Nee, natuurlijk niet, er is niemand om boos op te worden, die boot is per ongeluk afgedreven of zo, dus ga je gewoon aan de slag om het probleem op te lossen.
Alleen maar dat.
Welnu, zeggen de taoïsten, je kunt mensen die je iets aandoen ook maar het beste zien als lege boten. Los het probleem op, zorg goed voor jezelf, maar verspil geen energie aan boosheid of wrok.
Adem bewust langzaam en licht, tot je weer kunt doorrijden. Geniet van je tuin binnen de beperkte mogelijkheden. Zoek nieuwe vriendinnen.

“Nou ik word ook boos op mijn keyboard als die het niet doet,” zei een andere cliënt van me, aan wie ik het verhaal van de lege boot vertelde. “Ik zou zéker boos worden op een lege boot.”
Ik had er net over willen beginnen dat we volgens spirituele leermeesters allemaal één zijn, er is maar één IK in het universum en dat ben IK, de IK die ook in jou is, want ik ben jou in een andere tijd, en echt opkomen voor mezelf kan dus alleen als ik tegelijkertijd opkom voor alle anderen…
Maar ik zweeg verbluft.

Want ja, dat kan natuurlijk ook, boos worden op keyboards en lege boten.
Die optie heb je.

 

 

Voor de website Ontspanningstuin.nl schreef ik een stuk over ontspannen: waarom is dat zo moeilijk?

Een citaat eruit:
“Ontspannen is lastig en niet alleen omdat we zoveel ballen in de lucht moeten houden, zoveel op social media zitten, lijden aan FOMO of welke andere hedendaagse reden dan ook. Zeker, al die dingen zijn er, maar waarschijnlijk hebben we die juist in het leven geroepen om niet te hoeven ontspannen.
Want ons onderbewuste wil niet ontspannen. Meestal.”

Lees het op:
https://ontspanningstuin.nl/ontspannen

 

Rebalancing is een enorm goed idee als je meer, beter en dieper wilt ontspannen. Nu zit mijn rebalancing-agenda nogal vol (tot in februari 2024 op dit moment). Je kunt natuurlijk alvast boeken; op een dag is het dan zover. Je kunt ook op mijn sms-lijst voor invallers; bij een lege plek krijg je een bericht en kun je reageren. Maar graag wijs ik jullie op collega-rebalancers en een toekomstige collega-rebalancer in Rotterdam die ik alle drie zeer waardeer en van harte kan aanbevelen.

Carl Köster heeft een praktijk in Schiebroek:

Chadia el-Khoury in Delfshaven;

en Annette Bombeke geeft op woensdagochtenden oefensessies in het Kleiwegkwartier en op vrijdagochtenden in mijn praktijk (voor oefenprijzen maar met professionele kwaliteit):


Ze heeft nog geen rebalancing-website en je kunt haar bereiken per mail: annettebombeke at hotmail punt com.

En hier vind je een website met rebalancers in heel Nederland.

Filmtip

De mooiste film die ik onlangs zag is Imprint, van de Zweedse filmer Mattias Olsson, (Avtryck) over de vraag: wat kan ik doen, als individu, om op te komen voor de Aarde? Wat kunnen wij mensen zoal doen voor de nieuwe, mooiere wereld die we in ons hart al koesteren?

Hier zie je een trailer.

Het lijkt alsof je nietig bent als eenling, machteloos. Maar Olsson laat mensen zien die zich daar niets van aantrekken.
En hij stelt bijvoorbeeld de vraag: Wie is de belangrijkste persoon geweest in de afgelopen halve eeuw in Zuid-Afrika? De meeste mensen zullen zeggen: Nelson Mandela. Maar hoe kon Mandela zijn innerlijke vrede bewaren in zijn dertigjarige gevangenschap? Stel je voor dat het zijn grootmoeder was die hem de wijsheid meegaf die hij daarvoor nodig had, wie was dan de belangrijkste…?

Beeldschoon gefilmd, ontroerend, verheffend en bemoedigend. Voor € 7 kun je hem downloaden.
Ik steun Mattias Olsson via Patreon, een platform voor crowdfunding van mensen die dit soort prachtige dingen doen.

 

 

… en alle vergeving is ten diepste zelfvergeving.
Ik ga door met de gratis zoom-ontmoetingen van een half uur over zelfvergeving.

De volgende bijeenkomst is op zondagochtend 17 september om 11 uur en gaat over jezelf vergeven voor alle angst en woede die je in je leven hebben belemmerd.
Angst en woede zijn manieren om nee te zeggen. Natuurlijk is het heel belangrijk om nee te kunnen zeggen. Problemen ontstaan pas als nee-zeggen een gewoonte wordt die je beperkt en gevangen zet.
Hoe kun je jezelf vergeven voor al het vergeefse gepieker, de nachten dat je wakker lag te tobben, de zorgen die je had en die al dan niet bewaarheid werden, de boosheid waar je geen kant mee op kon, of waarmee je iets kapot maakte dat je lief was?

Tot nu toe stuurde ik iedereen die er per mail om vroeg handmatig een link naar de zoom-meeting maar ik ga het nu eens anders doen. Hier is hij, de link:

naar de zoom-meeting op 17 september om 11 uur

Ik heb graag dat je ook je eigen camera aanzet; ik kijk liever niet tegen zwarte hokjes aan. Een replay zal er niet zijn, maar je kunt wel na afloop bij mij de tekst opvragen die ik als basis gebruik.

Verder vraag ik graag je aandacht voor workshops die mijn collega-rebalancer Sofie Meijer organiseert:

Op 10 september (in Berg en Dal) en op 8 oktober (In Zwolle) geven Sofie Meijer en Steef Tomas een dag Adem & meditatie
Deze dag gaat over verbonden ademhaling; je lichaam in beweging zetten, voorbij de controle.
We lopen op verschillende manieren spanning op in ons lichaam die ervoor zorgt dat we niet meer vol ademen. De methode van de verbonden ademhaling is een zachte en effectieve methode om vastgehouden emoties, traumatische ervaringen en herinneringen los te maken en te verwerken. Zo kan het weer gaan stromen in gebieden waar lang geen beweging is geweest. Dit brengt je weer in aanraking met je oorspronkelijke kracht en levenslust.
Opgeven kan via de website van Sofie.

Op 29 oktober en 5 en 19 en 26 november geven  Sofie Meijer en Steef Tomas weer de Basis-massagecursus met Rebalancing technieken (Berg en Dal).
In deze massagecursus leer je een volledige ontspanningsmassage te geven, met technieken vanuit de Rebalancing. Dit is een liefdevolle, langzame vorm van aanraken.
Je leert diep in spieren en weefsel te masseren en gewrichten te ontspannen. Daarnaast leer je te werken vanuit ontspanning; onder andere door je eigen lichaam zo efficiënt mogelijk te gebruiken en jezelf te blijven voelen. Hierdoor heb je na het geven van een massage veel energie.
Ook wordt ruim aandacht besteed aan het ontvangen van de massage.
De cursus is zowel bedoeld voor beginners als voor mensen die al massage-ervaring hebben. Ook is ze geschikt voor mensen die massage toepassen bij het uitoefenen van hun beroep.
Wil je met aandacht leren masseren en vertrouwen krijgen in wat je doet, dan is het prettig om een goede basiskennis te hebben van massagetechnieken.
Bij de cursus ontvang je een techniekenboek.
Je kan je opgeven voor deze cursus via de website van Sofie.

En last but not least: mijn orakelworkshops gaan door.
Samen een middag besteden aan de Tarot, de I Tjing of welk ander orakel je ook wilt raadplegen: hoe heerlijk, hoe verhelderend, hoe ontspannend. Door een orakel maak je verbinding met een groter stuk bewustzijn dan alleen je eigen denkraam.Aanstaande zondag 3 september heb ik – voorzover ik nu kan overzien – nog een paar plekken vrij. Die van 8 oktober is in principe volgeboekt maar de ervaring leert dat er altijd mensen afhaken, dus voel je vrij om je ervoor op te geven. Je komt dan op mijn lijst en een paar dagen vooraf stuur ik je een mail met praktische informatie en de vraag of je wilt bevestigen dat je definitief komt.Wat kan een orakel voor je doen – en wat kan het niet? Wat zijn goede vragen?In de groep vormen we een veld van aandacht waarin orakels extra goed werken. We delen onze kennis en ervaring, en je kunt alle vragen stellen die je wilt. De vraag of het een goede vraag is, vormt een belangrijk onderdeel van het bewustwordingsproces.Plaats: Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam.
Tijd: zondag 3 sept., zondag 8 okt., zondag 5 nov., zondag 3 dec. en in 2024 in principe weer elke eerste zondagmiddag van de maand, dus 7 januari, maar in februari wordt het zondag de 11e.
Inloop 13.00 uur, start 13.30 uur en we gaan door tot een uur of 17.00.
Kosten: € 50, incl. koffie, thee, koekjes.
Geef je op met een mailtje aan mij: mail at lisettethooft punt nl, maar dan zoals je een mailadres schrijft.

Graag tot ziens, hier of daar.

Eén antwoord op “Voor jezelf opkomen – hoe doe je dat?”

  1. “Voor jezelf opkomen is niet hetzelfde als kritiek uiten of verwijten maken. Het is ook niet hetzelfde als je nood klagen, boze dingen roepen naar elkaar, of de wereld verdelen in wij en zij, in goed en fout.
    Voor jezelf opkomen is goed voor jezelf zorgen.

    Alleen maar dat.”

    Zo mooi geschreven en zo waar. Het is gemakkelijk om je vuilbak leeg te kieperen bij anderen, maar word je daar nu zelf beter van? Je blijft zelf nog altijd met die lading van frustratie zitten EN je gooit een deel van de lading gewoon in het rond bij anderen… Pure emotionele vervuiling die niemand verder helpt, integendeel. Mijn ouders zijn mensen die dat constant gedaan hebben en nog steeds doen. Als ik nu naar ze kijk, zijn ze nu 77 en 73, en zie hoe verbitterd ze zijn geworden. Ik was te gevoelig, te dit, te dat. Eigenlijk ben ik hen dankbaar dat ze mij laten zien dat het uitkiepen van hun lading op anderen hen echt niet beter hebben gemaakt. Al die jaren heb ik geleerd om meer en meer aan mijzelf te werken om uiteindelijk goed voor mijzelf te kunnen zorgen. En als ik dan nu naar mijn eigen kinderen kijk en zie wat voor relatie we hebben, dan weet ik dat ik het juiste pad aan het volgen ben.

    Dankjewel Lisette voor de geweldige blogs die je schrijft. Ook heb ik al een groot deel van je boeken gelezen. Telkens als ik iets van je lees heb ik altijd het gevoel dat je mijn persoonlijke leven zo goed kent terwijl we elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ik hou van jouw schrijfstijl. Dankjewel. Liefs, Hilde

Geef een reactie