Kun je de wereld vergeven?

Het is een van de lessen van Een cursus in wonderen: “Het licht is gekomen, ik heb de wereld vergeven.” Toen ik het boek voor het eerst las, knalde dit erin bij mij. Misschien juist omdat het zo onmogelijk leek.
De wereld vergeven? De wereld is zó onrechtvaardig, zó tragisch, er gaat zó veel mis.
Een cursus in wonderen gaat ervan uit dat de wereld niet echt is, niet reëel, alleen maar een illusie geschapen door ons zelfverzonnen ego. Dat bevalt mij niet en het is een van de redenen waarom ik de Cursus nooit helemaal heb gelezen. (De andere reden is dat ik grote stukken van de tekst totaal onbegrijpelijk vond).
De wereld is voor mij gewoon echt. Tastbaar. Concreet. En hij gaat van je boem. Bots. Schaaf. Schuur. Au. Ik wil niet eens probéren mijn zintuigen en mijn gevoel te overtuigen dat dit alles een illusie is.
Maar de wereld vergeven, dat houdt me wel bezig. Ik zeg de mantra elke ochtend als onderdeel van mijn opstartritueel, en laat hem tot me doordringen in het vertrouwen: als het licht er is, heb ik de wereld vergeven.
Een tijdje terug besefte ik met een schok: het allereerste stukje wereld dat ik te vergeven heb, is mijn eigen lichaam. Want het is dit lijf waarmee ik als individu de wereld in gekomen ben, mijn eerste huis. Het schijnt dat het fysieke groeiproces van de organen in een beginnend kind in de buik één grote serie in-krommingen is, op-rollingen en af-zonderingen van het geheel. Als ingekromd, opgerold, afgezonderd wezentje ben ik de wereld ingekomen en toen waren meteen de poppen aan het dansen: de verlangens naar voedsel, naar warmte, nabijheid, en de pijn als die verlangens niet werden vervuld.
Mijn lichaam vergeven is een onmisbaar begin van de wereld vergeven. En er is vaak iets niet helemaal in orde met mijn lichaam, iets dat onrechtvaardig lijkt. Ik heb nog makkelijk praten want ik mankeer niks ernstigs, maar hoe gezond ik ook leef en hoe ik ook mijn best doe om soepel en ontspannen te blijven, toch heb ik vaak dingetjes. Zoals de laatste tijd weer mijn linkeroog dat prikt en traant. Ben ik al twee keer mee naar een dokter geweest; ouderdom zeggen ze, verstoorde balans van het traanvocht. Maar waarom dan alleen links? Soms is het minder en soms is het lastig en God weet waarom, waardoor, waartoe. Ik kom er niet achter, ik heb het maar te aanvaarden. Mijn lichaam ervoor te vergeven.
Misschien wel alleen maar daarom. Om te leren aanvaarden, ontspannen in het ongemak, om iets te vergeven te hebben, bij wijze van spreken.
Een offertje.
Een les in lijden.
“Een mens is zo groot als zijn vermogen om te lijden,”zei Alice Miller, de Zwitserse psychologe en auteur van Het drama van het begaafde kind, een bestseller in de jaren tachtig en een boek dat mijn leven veranderde. Ze bedoelde niet dat we allemaal moeten oefenen in masochisme, maar dat pijn en ongemak verdragen in vrede en overgave een kunst is, een levenskunst, misschien wel de belangrijkste levenskunst die er is. Want de wereld is vol pijn en ongemak en ertegen vechten maakt het erger, niet beter.
(Stokpaardje alert. Wij leven in een algofobische cultuur – er heerst een ziekelijke angst voor pijn, voor lijden, ziekte en de dood. Een groot deel van de reguliere gezondheidszorg drijft op pijnbestrijding, verdoving, symptoom-onderdrukking. En een groot deel van de economie gedijt op afleiding, verstrooiing, er niet helemaal zijn, escapisme, niet hoeven voelen. Daarom hebben we ook zoveel problemen. Want ‘er niet zijn’ is niet de bedoeling hier op Aarde dus het Zijn breekt telkens weer door, meestal op een manier die je niet had besteld in het universum.)
Pijn toelaten in je hart is de kunst. De levenskunst. En je hart is er altijd groot genoeg voor.
Mijn lichaam vergeven met alles wat het mankeert, is een stap in de richting van de wereld vergeven.
Dat maakt het lichter.
Wat heb jij te vergeven?
Nieuw boek!
Ik ben heel blij met de cover van mijn volgende boek, De hemel in je handen. Over allerlei oude en nieuwe manieren waarop je toegang kunt krijgen tot je onderbewuste en je bovenbewuste: zelfhypnose, dromen, sprookjes, psychedelica, visualisaties, psychologische spelletjes, enzovoort.
Het verschijnt bij Ten Have op 18 juni en ik geef een fijne boekpresentatie in mijn praktijk aan de Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam. Save the date, vanaf 15.00 uur; meer informatie volgt in volgende nieuwsbrieven.
Acupunctuur
Nog meer leuk nieuws. Mijn praktijkruimte aan de Heer Vrankestraat 34 Rotterdam wordt een soort mini-activiteiten-centrumpje voor de Nieuwe Wereld die we in ons hart al koesteren.
Op donderdagmiddagen en -avonden houdt Ronald Aartsen er zijn Rotterdamse acupunctuur-praktijk, meer informatie hier.
Yin Yoga
Op dinsdagavonden en zaterdagochtenden gaat Justyna Szamlewska (foto hierboven) er yin yogales geven en ik hoop zelf als deelnemer vaak mee te doen want ik vind Yin Yoga THE BEST (Het ligt het dichtstbij rebalancing). De lessen zijn in het Engels. Dit schrijft Justyna zelf:
Lucent Yin Yoga
Hi, I’m Justyna. And I would love to start a Yin Yoga journey with you.
Teaching Yin Yoga has become my way to give something valuable to this world, to enrich it with tiny drops of love, compassion and understanding for each other.
The classes will often be inspired by Traditional Chinese Medicine and the Five Elements model. But I try to interweave the insights and practices of all ancient traditions and also the more modern twists, as all of them represent useful tools. It does not matter where your beliefs lie. For me, intention stands above all. My intention and your intention can only lead to one outcome: embracing your inner healing, filled with individual experiences, good ones and more challenging ones.
The classes will last for 75 minutes. We will hold each pose for a couple of minutes to get deep into connective tissues and the fascial system, stimulating the meridian and organ systems.
I have received training from José de Groot and I have many years ahead to be continually guided by inspirational people.
We have a cozy, small room that can accommodate 5 or 6 students. Please bring your own yoga mat and a blanket to snuggle up.
Lessons will take place every Tuesday evening from 19.00 – 20.15 and Saturday morning from 10.00 – 11.15.
Costs will be € 12,50  per lesson; you can pay cash or by a tikkie. Please register on this form for each lesson.
We start Saturday March 5th: 10.00 -11.15
Location: Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam.
We look forward to meeting you!
Lijfdagen, workshop, pijplijn
Zelf geef ik natuurlijk de Lijf-dagen, elke laatste zondag van de maand, héérlijke middagen in een kleine groep om ervaringen te delen en lichaamsbewustzijn te ervaren. Schrijf je gewoon in als je zin hebt, want de ervaring leert dat er vaak toch plaats is, al is mijn lijstje vol. Meer informatie hier.
Voor de tweedaagse workshop “Vrienden worden met je lijf” op 13 en 14 mei ’22 hebben we inmiddels een fijne locatie gevonden in Capelle. De entreeprijs wordt waarschijnlijk € 245 voor twee dagen inclusief lunch. Zin in? Geef je op door een mail aan mij.
Nog meer plannetjes in de pijplijn… zoals een rebalancing-massage cursus op zaterdagen (die zit al heel lang in de pijplijn, kwestie van knop-angst overwinnen).
En: zondagmiddagen het Transformatie Spel spelen in groepjes van vier. Ken je het Transformatie Spel? Het is een orakelspel uit Findhorn, Schotland, en je speelt het met een persoonlijke vraag waar je een uitgebreid en diepzinnig antwoord op krijgt.
Bijvoorbeeld de belangrijkste vraag die er op dit moment is: Wat kan IK doen voor de Nieuwe Wereld?
Data, entreeprijs… moet ik allemaal nog over nadenken. Meer informatie dus in volgende nieuwsbrieven, en/of houd mijn website in de gaten.

Graag tot ziens hier of daar.
 

Eén antwoord op “Kun je de wereld vergeven?”

  1. Wát een inspirerende tekst Lisette. Tijdens het lezen klinken steeds de woorden…..Vrienden worden met je lijf. De titel van een van jou boeken. Zooooo waar ook voor mij merk ik nu. Er valt een rust over me heen. Heb ik het begrepen? In ieder geval weer een klein stapje verder. Dat is het begin en de rest zal volgen. Hoop ik. Dank je wel … het zonnetje schijnt , heerlijk. ? zonnige groetjes voor jou ?

Geef een reactie