Waarom overkomt mij dit?

Waarom overkomt mij dit? 
Een zaterdagochtend heel vroeg: mijn kat Tommy was weer eens de straat op aan de voorkant dus mijn huisdeur stond op een kier, zoals altijd.
Ik hoorde een harde bonk. Dat kon Tommy niet zijn. Ik ernaartoe.
De deur was wijd open gesmeten.
Mijn jas was weg van de kapstok.
Met in de ene zak: bos sleutels van mijn appartement, praktijk, auto, volkstuin en een paar bevriende huizen. En in de andere zak, om het nog een beetje spannender te maken: mijn fietssleutel met daaraan het adres van de praktijk.
(Leek me ooit handig, want dan kon een eerlijke vinder ‘m zó door de brievenbus douwen, toch?)
 
Oh nee, dacht ik. Oh nee, oh nee, oh nee. Dit kan niet waar zijn.
Maar ik kon er toch echt niks anders van maken.
 
Ik zocht naar reservesleutels en vond er geen; alles uitgedeeld. Ik belde de politie. Ze konden niks voor me doen maar hadden wel een advies: maak vooraf een prijsafspraak met de slotenmaker. De eerste slotenmaker, zogenaamd 24/7 bereikbaar, had alleen een invulformulier. Gelukkig vond ik er een die opnam met een slaperige stem, een redelijke prijs noemde en beloofde een monteur te sturen.
Het wachten begon.
 
Ik appte mijn bovenbuurvrouw, en ik appte een vriend. Heel misschien waren ze ook vroeg wakker? En ja hoor, de bovenbuuf kwam direct beneden en ging de wacht houden bij mijn praktijk. De vriend sprong uit bed en reed naar me toe voor morele en praktische steun. Mijn dochter kwam de reservesleutel van de auto brengen.
De slotenmaker die uiteindelijk arriveerde, had in drie minuten het slot van mijn appartement vervangen. Voor de dichte praktijkdeur had hij langer nodig; daar moest het hele beslag weg geboord. We stonden er met onze neus bovenop, het was indrukwekkend.
“Zo zie je maar weer,” zei de vriend. “Alles kan open.”
 
Aan het eind van de dag had ik ook nog een nieuw slot op mijn fiets en meteen maar een ander tweedehands autootje gekocht, want mijn vorige schicht mankeerde al zoveel, die was een slotvervanging niet waard.
De stappenteller zei dat we meer dan tien kilometer hadden rondgelopen in de wijk.
Eind van de middag liepen we terug naar mijn huis en ik zei: “Wat ik trouwens óók nog kwijt ben, dat zijn mijn suède handschoenen.” Maar hola, wat lag daar verfrommeld op de stoep? Warempel, een van mijn handschoenen. Veertig meter verderop lag nummer twee.
 
Mijn innerlijke kind had ineens enorme behoefte aan taart voor de schrik, en dat werd bosbessencheesecake. Ook om te vieren dat het allemaal zo goed was afgelopen.
 
Maar waarom overkwam mij dit?
“Wat wil het jou vertellen,” vroeg iemand, “misschien lek je energie?”
Dat zou ik vroeger ook gedacht hebben: dit overkomt me omdat ik iets fout doe. Maar dat zou betekenen dat er nooit meer iets mis zou gaan in mijn leven als ik alles goed zou doen. Daar geloof ik niet meer in. Jij wel?
Boos was ik niet. Niet op de dief – die was ook alleen maar iets aan het leren. (“Misdaad bevredigt niet. Maar om dat te weten, moet men misdaan hebben.” Wolter Keers).
En niet op mezelf. Ik was eerder diep dankbaar voor alle hulp die ik kreeg, blij dat ik dit allemaal kon betalen, tevreden over mijn eigen probleem-oplossend vermogen.

Maar waarom dan?

Ik dacht aan Barry Long, mijn goeroe, die ooit aan astrologie gedaan had en ons het Mars-effect uitlegde, kort samengevat: shit happens. Je hebt ook het Jupiter-effect, bijvoorbeeld als je hoort dat je belasting terugkrijgt in plaats van duizenden te moeten bijbetalen zoals vorig jaar (was me ook net overkomen, trouwens). Het gaat niet zozeer om pech of geluk maar hoe je ermee omgaat.
 
Ik dacht ook aan het boek Job in de Bijbel, waarin Job’s vrienden hem proberen te overtuigen dat hij wel iets fout moest hebben gedaan in de ogen van God, anders was hem toch niet al die rampspoed overkomen? De moraal van het boek Job is dat wij mensjes niet kunnen weten waarom de dingen gaan zoals ze gaan, dat we niet kunnen begrijpen waarom het zo vaak mis gaat, waarom er treurnis is en hartepijn en zielenood en angst, daarvoor zijn we te nietig. Met de mooiste zinnen van de hele Bijbel:
“Waar was jij, toen ik de wereld schiep?” vraagt God. “Wie heeft haar hoeksteen gelegd, terwijl de morgensterren samen jubelden en de zonen van de goden het uitschreeuwden van vreugde?”
Daar dacht ik allemaal aan.
 
Maar ja, grote mond hè. Mars-effect, Boek Job, toe maar. Mooi dat ik voortaan die deur dichtlaat, als Tommy buiten is.
Hoera! We hebben een prachtige locatie gevonden voor de workshop Vrienden worden met je lijf op vrijdag 13 & zaterdag 14 mei: de Yogatuin in Capelle.
 
In twee dagen word je als het ware gehersenspoeld om liever, warmer, positiever over je lichaam te gaan denken en beter te voelen wat het voor je doet en wat het je vertelt. Met simpele oefeningen, deelrondjes, meditaties, zelfmassage en andere heerlijke dingen waardoor je bewuster leert voelen.
Meer informatie hier.
Tijd: 13 en 14 mei, van 10 tot 5.
Prijs: € 245, inclusief koffie en thee, 2 x lunch en fijne goodybag.
Reserveren: met een mailtje aan mij.

Dit zeiden deelnemers aan vorige workshops Vrienden worden met je lijf:
“Hè, wat was het heerlijk en inspirerend om les te krijgen van Lisette; wat kunnen woorden veel doen, zoals ze praat, met zoveel helderheid, humor, en acceptatie van van alles en nog wat waar ik normaliter wat dubieus mijn ene wenkbrauw bij zou optrekken… ‘Oho’ heb ik gevoeld, en ‘aha’, en gelachen, en veel verlicht verzucht. Een aanrader!” Inge Maassen

“Vrienden worden met je lijf gaat bijna vanzelf in de lichte, luchtige, heerlijk warme en vertrouwde sfeer die Lisette moeiteloos lijkt te creëren in haar tweedaagse workshop. Sindsdien zijn mijn lijf en ik dikkere maatjes dan ooit, met een rijkdom aan nieuwe oefeningen om het zo te houden en misschien zelfs nog verder uit te breiden. Mijn dank is reusachtig.” Margot de Vries
Lucent Yin Yoga
Wat zijn de Yin Yogalessen van Justyna Szamlewska (foto hieronder) verrukkelijk. Ze geeft ze in mijn praktijk, Heer Vrankestraat 34 in Rotterdam Noord, dinsdagavond van zeven tot kwart over acht en zaterdagochtend van tien tot kwart over elf. Beste yin yoga ooit, wat mij betreft. Piepklein groepje (max 5). Knusse plek.
Kom je ook? Eerste les gratis, daarna € 12,50 per keer, zonder verplichtingen. Meer informatie op mijn website (binnenkort gaat die van Justyna in de lucht) en aanmelden via deze link. Ik ben er ook bij, zo vaak ik maar kan. 
Save the Date: 18 juni is de boekpresentatie van De hemel in je handen, in mijn praktijk.
Mijn nieuwe boek gaat over het belangrijkste wat we kunnen doen om de Nieuwe Wereld die we in ons hart koesteren dichterbij te brengen: naar binnen keren in onszelf en de diepten van ons onderbewuste verkennen. Want hoe ruimer je bewustzijn, hoe beter je verbinding met anderen.

Hoe doe je dat, je bewustzijn verruimen? In het boek vertel ik je wat ik weet over je partner als spiegel, droominterpretatie, zelfhypnose, mythen en sprookjes, psychedelica en andere manieren om licht te laten schijnen in de duisternis daarbinnen.

Uitgeverij Ten Have, € 20,99 en je kunt het al reserveren bij je eigen boekhandel, bijvoorbeeld Donner.
 
Vrienden worden met je lijf kun je ook in een zomerweek in het heerlijke Centre Lothlorien, Frankrijk, van 3 tot 9 juli.
Vijf ochtenden lang doen we oefeningen, deelrondjes, meditaties en andere fijne dingen waardoor je beter leert voelen. In de middagen ben je vrij. Ik geef dan ook rebalancing sessies, voor een vriendenprijs.
Alle informatie vind je hier.
En opgeven doe je bij Centre Lothlorien.

DOE JE MEE MET HET TRANSFORMATIE SPEL?

ZONDAG 1 mei is VOL; volgende mogelijkheid: 5 JUNI

Ken je het Transformatie spel? Het is een orakel-ganzebord, zeg maar, dat je speelt met een persoonlijke vraag. Bijvoorbeeld: waarom is dit in mijn leven? Of wat kan ik doen voor de Nieuwe Wereld die we in ons hart al koesteren? Het spel geeft alle spelers uitgebreid en diepzinnig antwoord.

Op de eerste zondagmiddagen van de maand van 14.00 tot 18.00 uur wil ik graag in mijn praktijk Heer Vrankestraat 34 in Rotterdam-Noord het Transformatie Spel spelen met maximaal 8 deelnemers (op 1 of 2 borden).
Ik begeleid het samen met een andere ervaren speelster.
Het is een try-out, en daarom doen we Pay What You Want: je bepaalt zelf je bijdrage.
Opgeven met een mailtje aan mij.
Hier vind je meer info over het spel zelf.

Graag tot ziens, hier of daar!

Geef een reactie