Zoet is voor baby’s

Albert Heijn gaat stapsgewijs het suikergehalte van producten verlagen. Steeds meer consumenten vragen daarom. Dat vind ik een interessant bericht; het gaat natuurlijk om gezondheid, maar misschien is er meer aan de hand.

Zoet is namelijk spiritueel gezien vooral geschikt voor baby’s. Moedermelk is zoet, omdat een baby net uit de zoete sferen van het hemelrijk is afgedaald naar de Aarde en behoefte heeft aan iets dat nog herinnert aan de zoetheid van de geestelijke wereld.

Op Aarde hebben we het zout in de pap, het bittere kruid en de zure appels waar we doorheen moeten. Daaraan moet je langzaam wennen. Als je volwassen bent, kun je dat allemaal aan en houd je er zelfs van. Kinderen nog niet. Kinderen schijnen dan ook meer van goedkoop ijs te houden dan van duur ijs, omdat goedkoop ijs zoeter is.

Het is een kwestie van ontwikkeling, smaak-ontwikkeling in dit geval. Ik hoorde ooit over een smaaktest die gehouden werd met koffiekenners, wijnexperts en chocola-deskundigen. Alle drie de beroepen kregen allerlei soorten wijn, koffie en chocola te proeven en wat bleek? De koffiekenners hielden het meest van pittige, bitter gebrande koffie, maar vonden zoete wijn en zoete chocola wel lekker. De wijnexperts verafschuwden zoete wijn maar konden zoete chocola en zoetige koffie wel waarderen. En de chocolakenners, je snapt het al, vonden bittere chocola interessant maar hadden dat niet zo met wijn en koffie. Kortom: smaakontwikkeling maakt dat we afstappen van zoet.

Het lijkt me een goed teken dat steeds meer consumenten vragen om minder suiker. Niet alleen zijn die lege calorieën slecht voor ons, maar we beginnen het ook een beetje belachelijk te vinden dat er suiker wordt gestopt in tomatensoep, pindakaas en hamburgers. Misschien worden we massaal een beetje meer volwassen. Er zijn mensen die dat al jaren roepen: onze adolescentenmaatschappij nadert het volgende stadium, dat van de jong-volwassene. Dat zou mooi zijn, want volwassenheid komt met verantwoordelijkheidsgevoel.

Zelf heb ik graag een flinke schep honing in mijn ontbijthavermout of muesli, ik ben gek op aardbeien met slagroom – ik houd echt wel van zoet. Maar ik houd ook van bitter, zuur en zout. Het zal wel een kwestie van evenwicht zijn…

Hoe zoet moet het zijn voor jou?

Eén antwoord op “Zoet is voor baby’s”

  1. Zoet is dan misschien voor baby’s, maar het schijnt dat de voedingsindustrie nogal zijn best doet om ons langer zoet te houden, met het meteen al toevoegen van suiker aan babyvoeding, bijvoorbeeld.
    Ik hou ook erg van zoet, maar sinds ik bewuster eet vind ik gewone taartjes, vla enzovoorts vaak veel te zoet. Zelfs in sommige biologische producten zit – naar mijn smaak – nog veel te veel suiker. Het zoet van dadels, rozijnen, abrikozen en al die andere suikervervangers is aangenaam subtiel en bevredigend. En nu ik vanwege een natuurgeneeskundige behandeling o.a. de riet- en bietsuiker helemaal laat staan, voel ik me rustiger worden.

Geef een reactie