Hoor ik er wel bij?

Er is iets engs in mijn leven gekomen, iets duisters en griezeligs, ik krijg er een beetje buikpijn van als ik eraan denk.
Een nieuwe laptop.
Als je nu smalend lacht, ben je vast geen boomer zoals ik. Maar lees toch maar even verder. 

“Joh, een nieuwe MacBook is zó gebruikersvriendelijk, die doet alles zelf.” Zei iedereen.

Toch kost het Richard, slimme Delftse student, een lange avond van klikken en wachten en dozijnen wachtwoorden invoeren en nog meer klikken en heen en terug manoeuvreren en nog eens heen en nog eens terug – waarbij hij terloops opmerkt dat het sinds de dood van Steve Jobs lastiger is geworden, want opvolger Tim Cook kijkt te veel naar de concurrenten, en daardoor krijg je bij de Mac steeds vaker dezelfde problemen als bij de concurrenten, en waarbij ik af en toe roep dat hij te snel gaat en dan weer berustend accepteer dat ik het toch niet snap – voordat we allebei het idee hebben dat het ding het doet.

Mis. Mails versturen doet hij niet, de volgende dag. Hij vraagt om een wachtwoord maar geen van de wachtwoorden die ik invoer, vindt genade.
Huuu, enge laptop, zie je wel.
Het triggert oude pijn: ik voel me een buitenstaander, ik hoor er niet bij. Andere mensen hebben natuurlijk de juiste wachtwoorden paraat, alleen ik niet.

Ja ja, dat is onzin, weet ik ook. Volgens Richard die goddank ’s avonds weer komt helpen, is het probleem dat alles voortdurend verandert, ook de eisen aan wachtwoorden bijvoorbeeld.
“Alles moet steeds vernieuwd. Om meer geld te verdienen.”
Hij goochelt met de instellingen en de mail zoeft weg.

Voor de zoveelste keer vraag ik me af: waar komt toch het idee vandaan dat het leven beter wordt door technologie?
Het wordt complexer, misschien wel interessanter. Maar niet makkelijker, dieper of vriendelijker. Apparaten doen soms vriendelijk maar ze zijn het niet, want ze zijn niet afgericht op onvolmaakte gebruikers. Ze eisen perfectie.

Digitalisering is opwindend want het maakt dat het leven sneller gaat. Veel mensen kunnen sneller geld verdienen. Opgewonden zitten we aan onze apparaten gekluisterd zo snel mogelijk geld te verdienen.
Waarvoor?
Om naar Mars te vliegen?
Dat is het ultieme gebaar van onze tijd: graaien, en maken dat je weg komt. De Aarde verlaten. Afleiding zoeken. Wegtrekken uit onszelf, uit het lichaam, uit het hier en nu.

 

Gelukkig heb ik ook iets fijns in mijn leven, iets warms en levends, iets dat me een gevoel geeft van geborgenheid.
Mijn lichaam.
Mijn trouwe toegewijde toverpaleisje, mijn onbegrijpelijk intelligent design-drager, mijn lieve levensinstrument, mijn bron van zekerheid dat het goed is, dat ik er niet uit kan vallen, dat ik er altijd bij hoor – puur en alleen omdat ik er ben.

Ik zeg tegen mijn rebalancing cliënten weleens dat het misschien klein lijkt wat we doen – bewuster voelen: dat is hoogst persoonlijk, intiem, ‘ik en mijn lijf’. Maar tegelijkertijd is het ook heel groot en heel bovenpersoonlijk.

Het is zelfs heilig, en helend voor de wereld. Het is niet minder dan het samenbrengen van bewustzijn en gevoel, van Hemel en Aarde. Het is het allerbelangrijkste dat we op dit moment kunnen doen, om de snelheid en de strengheid van de apparaten te weerstaan. Om de onrust en onzekerheid van onze tijd te verdragen met lankmoedigheid en vertrouwen.

En om mede-scheppers te worden van een nieuwe wereld, een wereld waarin het niet meer gaat om graaien en vluchten maar om zijn, en voelen, en liefhebben en genieten.

Want in je bekken kun je oergeborgenheid ervaren, oervertrouwen, oergeloof. Je denken slaat gemakkelijk op hol, maar je lichaam volgt de aardse tijd. Je denken kan vernauwen, maar je hart is groot.
Groot genoeg voor alle pijn, voor alle angst en boosheid en verdriet. Groot genoeg zelfs voor de bijna onverdraaglijke jubelvreugde van het bestaan zelf.
En zeker groot genoeg voor de zenuwen om een nieuwe laptop.

Trouwens, wat een prachtig dingetje is die laptop als ‘ie het helemaal doet. Hij mag mee naar de nieuwe wereld.

Dit is de workshop-ruimte van mijn nieuwe praktijk aan de Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam. Een fijne plek om te zijn.

Elke laatste zondag van de maand houd ik daar een matinee voor een kleine groep deelnemers, van 12 tot 4, met als doel: lekkerder in je vel zitten door inzicht en ontspanning. Met verhalen, ervaringen, tips & tricks.

Die op zondag 26 september is vol, er zijn nog een paar plekken voor zondag 31 oktober, daarna 28 november. Eind december is er geen.

Wat kost het? € 50 incl. koffie, thee, koekjes. Mail me als je belangstelling hebt.

Dit schreef een deelnemer:

“Dank je wel voor de prachtige en verzorgde Lijfdag, voor je tips en uitleg! Je doet dat op een hele prettige manier, met alle respect voor iedere deelnemer. Het was voor mij heerlijk om weer even los te komen van de ‘klok tijd’ en helemaal aanwezig in mijn lichaam te zijn. Mét een hele fijne groep gelijkgestemden. Ik merk dat ik dat ook nodig heb, zeker in deze tijd.” (Hanneke Rooks)

 

Wil je meer, een tweedaagse workshop Vrienden worden met je lijf, met diepe impact? op 5 en 6 november kun je meedoen, nog in Djoj, Antony Duyklaan 9 Rotterdam.

In deze workshop word je als het ware gehersenspoeld om liever, warmer, positiever over je lichaam te gaan denken en beter te voelen wat het je te vertellen heeft. We doen  simpele oefeningen, meditaties, deelrondjes, zelfmassage en andere heerlijke dingen waardoor je beter voelt wat er allemaal te voelen is.

Je komt er gegarandeerd vandaan met een frisse blik op jezelf en je lichaam. Want niemand is te oud of te jong, te dik of te dun, te mooi of te lelijk om van z’n eigen lichaam te kunnen houden. Je lichaam is waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, en je kunt ervan gaan houden met een diepe, oordeelloze liefde. Dat verandert alles.

Net als vorige keer doe ik het samen met een collega-rebalancer.

Investering: € 245 incl. biologische lunch en versnaperingen, onbeperkt thee, en een ‘goodybag’.

Je kunt je opgeven met een mailtje aan mij, mail@lisettethooft.nl.

Dit zeiden deelnemers aan vorige workshops Vrienden worden met je lijf:

“Ik vond jouw manier van workshops geven verfrissend. Ongedwongen, vrij, zelfverzekerd en warm. Ik voelde me daar fijn bij. Ook gaven jij en de groep me genoeg vertrouwen om me kwetsbaar op te stellen en daardoor kon ik mijn angst transformeren. Ik vond de diversiteit aan oefeningen prettig, het dansen en je manier van spreken op een verhalen vertellende manier.” (Carin Walravens)
“Wat is mijn lichaam een heerlijke plek om twee dagen met Lisette te vertoeven! Een prachtig cadeau voor mezelf, deze workshop.” (Mieke v.d. Klauw)

Graag tot ziens, hier of daar.

Geef een reactie