Hoe leef je nog lang en gelukkig?

Hier zie je mijn grootmoeder Nellie Brantsma, twintig jaar jong, met haar bruidegom Jan Thooft, op hun trouwdag in 1914 in Penang, toenmalig Nederlands Indië. Ze hoopte natuurlijk op een lang en gelukkig huwelijk.
Maar niet lang nadat mijn vader was geboren in 1919, verliet Jan zijn gezin om fortuin te maken in Amerika. Dat mislukte en hij stierf ergens onderweg. Zij bleef achter met de baby, zonder een cent. Ze is nooit hertrouwd; ze werkte als huishoudster en gezelschapsdame, ze rooide het op een of andere manier.
Hem heb ik dus nooit gekend.
Zij is 93 geworden en ze was een fijne oma. Ik bewonderde haar stijl: met plakband en elastiekjes, bij wijze van spreken, wist ze het chic te maken om haar heen. We waren allemaal dol op haar kookkunst en haar humor en nu ik zelf oma ben, zie ik hoeveel ik geleerd heb van haar laconieke levensaanvaarding. Haar huwelijk kun je tragisch noemen, maar haar leven zeker niet.  

In sprookjes is de bruiloft meestal het eind van het verhaal. Prins en prinses trouwen en dan leven ze nog lang en gelukkig.
Ha ha, sprookjes…

Nee hoor, dat  kunnen wij ook. Hoe onze levens ook lopen, we kunnen onze innerlijkeprins en prinses met elkaar verbinden, in het echt. Daarna leven we lang en gelukkig. Echt.
Daar gáán die sprookjes eigenlijk over.

Je innerlijke prins is je bewustzijn.
Je innerlijke prinses is je gevoel.
Als je je gevoel wakker kust met je bewustzijn, waardoor je bewustzijn gevoelig wordt, ben je meer aanwezig in het hier en nu. Dan raast de tijd niet meer zo snel voorbij. Je bént er namelijk. Dus je leeft meer en daardoor voor je gevoel langer, ongeacht hoe oud je wordt.

Die innerlijke bruiloft is het Grote Werk uit de alchemie. Uiterlijke liefdesrelaties zijn het kleine werk. In mijn leven gaat het duidelijk om het eerste. Vele mannen kwamen en gingen en mijn leven alleen voelt steeds rijker en vervullender. Er is ooit een boek geschreven door een psycholoog, Douwe Draaisma, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Een interessant boek, maar dat het leven sneller gaat, is helemaal niet mijn ervaring. Integendeel; ik ben steeds meer aan het vertragen, onthaasten, langzamer gaan leven, hoe meer ik me bewust ben van wat ik voel. De tijd rekt eerder uit.
Er zijn is waarvoor we gekomen zijn, hier op Aarde, daarom maakt het gelukkig – zelfs al is het moeilijk en pijnlijk. Er komt een gloed in je leven als je er werkelijk bent, een warme glans die een dieper soort geluk brengt.
 
Sprookjes en mythen uit oeroude tijden zijn archetypische verhalen die je symbolisch moet begrijpen. Daarom is het ook totale onzin om feministische sprookjes te verzinnen waarin de prinses lelijk is bijvoorbeeld, of te paard een prins gaat versieren.
De prinses is mooi omdat ons aangeboren gevoel mooi is, zuiver en nobel. En het is doorgaans het bewustzijn dat het gevoel redt, wakker kust of terugvindt na een lange zoektocht.
 
In onze kindertijd is ons gevoel vaak onderdrukt, verwaarloosd of slecht behandeld. Vandaar al die prinsessen die aanvankelijk assepoester moeten zijn, die van het hof verjaagd worden of het bos in gestuurd, die jarenlang zwijnen moeten hoeden, bij dwergen aankloppen, nou ja vul maar in. Op onderbewust niveau herkennen we daarin iets: ook in ons schuilt een hoogstaand gevoel dat niet de ruimte, de aandacht en de zorg gekregen heeft die het verdiende. We zijn allemaal uit ons innerlijk thuis verjaagd – als je ouders het niet deden, kreeg de school het wel voor elkaar. We zijn vertrokken uit ons lichaamsgevoel, weggemept of weggevlucht omdat het allemaal veel te pijnlijk was. Ons hart was nog niet groot genoeg.
 
De prins is niet altijd meteen prins. Vaak is de held een gewone volksjongen, meestal de derde broer die de anderen maar dom vinden; zó begint ons bewustzijn klein en bescheiden in dat kwetsbare vleeshemdje van ons, op Aarde. De jongen wordt een nobele prins als hij met de prinses mag trouwen vanwege zijn moed en slimheid.
In sommige sprookjes is de prins in een kikker veranderd door een boze heks. Die heks staat voor de moeilijke, donkere, bedreigende kant van Moeder Natuur – de natuur die ons bewustzijn richt op overlevingsdrang en voortplantingsdrift.
De kikker wordt weer prins als hij de prinses gevonden heeft. In oude versies moet zij de kikker tegen de muur gooien, of tegen een spiegel: er komt een schok van bewustwording, van zelfinzicht. In latere versies van het sprookje is dat een kus geworden. Ooit heb ik daarover een bozig boek geschreven (De kikkerkus) maar inmiddels ben ik geheel verzoend met de zoen, want die symboliseert natuurlijk verbinding.
 
Het sprookje over de kikkerprins heeft bij Grimm nog een prachtig en veelzeggend detail aan het eind. Op weg naar de bruiloft klinkt er drie keer een luide knal.
Is er iets met de koets?
Nee, het zijn de banden van het hart van de trouwe knecht die openspringen. Uit angst dat zijn hart zou breken heeft hij drie ijzeren banden om zijn hart gesmeed, toen zijn heer in een kikker werd veranderd.
Ik denk daar vaak aan in mijn rebalancing-praktijk, als ik met mijn masserende handen de banden van spanning voel om borstkassen, middenriffen en buiken. Ja, zó helpt ons lichaam ons om de pijn te dragen: met spierspanning, bindweefsel-spanning, onderhuidse banden. En het gaat gelukkig niet met een knal, maar als gevoel en bewustzijn zich verbinden kunnen die banden van spanning wel losser worden, zich openen. Want ons volwassen hart is groot genoeg voor alle pijn.

Van je leven een sprookje maken, dat kan gewoon. Hoe tragisch of lastig de uiterlijke omstandigheden ook zijn.
Van 8 tot en met 18 mei herhaalt Luz van de Schoot haar prachtige Innerlijk Licht e-festival van vorig jaar. Gratis; alleen als je onbeperkt wilt terugkijken, betaal je.
Op 18 mei wordt mijn online mini-workshop Vrienden worden met je lijfuitgezonden – nog niet gezien misschien? Iets voor jou? Geef je dan op met deze link.
Er zijn nu 8 deelnemers in de tweedaagse workshop Vrienden worden met je lijf op vrijdag 13 & zaterdag 14 mei in de Yogatuin in Capelle a/d IJssel en dat betekent: er kunnen nog wel een paar bij.
Wil je de diepte in met je relatie tot je lichaam? Welkom!
 
In twee dagen word je als het ware gehersenspoeld om liever, warmer, positiever over je lichaam te gaan denken en beter te voelen wat het voor je doet en wat het je vertelt. Met simpele oefeningen, deelrondjes, meditaties, zelfmassage en andere heerlijke dingen waardoor je bewuster leert voelen.
Meer informatie hier.
Tijd: 13 en 14 mei, van 10 tot half 5.
Prijs: € 245, inclusief koffie en thee, 2 x biologische lunch en een fijne goodybag.
Aanmelden: met een mailtje aan mij.

Dit zeiden deelnemers aan vorige workshops Vrienden worden met je lijf:
“Hè, wat was het heerlijk en inspirerend om les te krijgen van Lisette; wat kunnen woorden veel doen, zoals ze praat, met zoveel helderheid, humor, en acceptatie van van alles en nog wat waar ik normaliter wat dubieus mijn ene wenkbrauw bij zou optrekken… ‘Oho’ heb ik gevoeld, en ‘aha’, en gelachen, en veel verlicht verzucht. Een aanrader!” Inge Maassen

“Vrienden worden met je lijf gaat bijna vanzelf in de lichte, luchtige, heerlijk warme en vertrouwde sfeer die Lisette moeiteloos lijkt te creëren in haar tweedaagse workshop. Sindsdien zijn mijn lijf en ik dikkere maatjes dan ooit, met een rijkdom aan nieuwe oefeningen om het zo te houden en misschien zelfs nog verder uit te breiden. Mijn dank is reusachtig.” Margot de Vries
Vrienden worden met je lijf kun je natuurlijk ook in de zomerweek in het heerlijke Centre Lothlorien, Frankrijk, van 3 tot 9 juli.
Vijf ochtenden lang doen we oefeningen, deelrondjes, meditaties en andere fijne dingen waardoor je beter leert voelen. In de middagen ben je vrij. Ik geef dan ook rebalancing sessies, desgewenst, voor een vriendenprijs.
Alle informatie vind je hier.
En opgeven doe je bij Centre Lothlorien.
Ik verheug me erg op mijn volgende boek De hemel in je handen dat ik op 18 juni ten doop houd in mijn praktijkruimte Heer Vrankestraat 34.
Het gaat over toegang krijgen tot ruimere bewustzijnslagen.
Het onderbewuste is een vaag begrip. Want waar zit het, wat doet het? Niemand weet het. Het onderbewuste is juist dat wat we niet weten, maar wat er wel is, wat door de kieren naar buiten siepelt. Er zijn talloze manieren om er glimpen van op te vangen en meestal kom je eerst moeilijke emoties tegen. Maar het onderbewuste is ook de toegang tot het bovenbewuste, het meest wijze stuk van onszelf, ons Hoger Zelf of hoe je het ook wilt noemen, het contact met de hemel. Hoe meer je je daarin thuis voelt, hoe dieper je vertrouwen in het bestaan en in jezelf.
En mijn idee is: voor de nieuwe wereld die we in ons hart al koesteren, hebben we dat nodig – contact met het onderbewuste en het bovenbewuste. Want die nieuwe wereld gaat niet meer over controle maar over vertrouwen. 
Een stukje uit mijn boek: 

Als ik terugkijk, zie ik dat dit een rode draad in mijn leven is geweest: methoden vinden en onderzoeken om het onbewuste bewust te maken en mijn bewustzijn te verruimen.
Als kind las ik het liefst sprookjes en kinderboeken waarin getoverd werd en magie bedreven. Intuïtief begreep ik dat ze me iets vertelden over diepten van werkelijkheid die werkelijker zijn dan de gewone. Als jong mens begon ik spirituele ervaringen te krijgen, met en zonder bewustzijnsverruimende middelen, en als vanzelf groeide ik door naar belangstelling voor mystiek.
Orakels zoals de I Tjing en de tarot zijn vanaf mijn jonge jaren trouwe bondgenoten in mijn speurtocht. Zelfhypnose en droomuitleg kwamen op mijn pad en zijn gebleven. Jarenlang hield ik me als mythosoof bezig met de diepere betekenislagen in sprookjes en mythen. (Dat woord mythosoof, en het bijbehorende mythosofie, had ik zelf bedacht, van mythos, gesproken verhaal, en sofia, wijsheid). En uiteindelijk was lichaamswerk het laatste puzzelstuk: alles blijkt te kloppen als je ontdekt dat het lichaam de bergplaats is van het onderbewuste.
Mijn leven lang ben ik dus bezig geweest met te krabben aan de oppervlakte van mezelf, te wroeten in het duister daaronder en te grabbelen in die grabbelton van verborgen angsten en andere emoties.
In de Heer Vrankestraat 34, mijn praktijkruimte, gebeurt steeds meer moois:

Workshop Hooggevoeligheid
Bertine Vermeer van de dethuisvlinder.nl heeft ook nog ruimte in haar workshop op zaterdag 7 mei, 14.00 – 17.00 uur, over hooggevoeligheid. “Hoe haal ik het beste uit school, werk en relaties?” Kosten € 15, meer informatie op haar website.

Lucent Yin Yoga
Beste yin yoga ooit door Justyna Szamlewska, dinsdagavonden van 19.00 tot 20.15 uur  en zaterdagochtenden van 10.00 tot 11.15 uur.  
Eerste les gratis, daarna € 12,50 per keer, zonder verplichtingen. Aanmelden via deze link. Ik ben er ook bij, zo vaak ik maar kan. 

Lijfdagen
Elke laatste zondag van de maand is er een Lijfdag, een korte workshop lichaamsbewustwording. Die van 29 mei zit waarschijnlijk vol maar die van 26 juni nog niet. Zin in? Van 12.00 tot 16.00 uur, € 50. Mail me om je op te geven.

Transformatie Spel
Elke eerste zondag van de maand spelen we het Transformatie Spel met maximaal 8 personen (op twee borden maar wel aan één tafel, dus in één groep). Begeleid door Lilly Post en mij, van 14.00 tot 17.00 uur, Pay What you Want. Mail me als je mee wilt doen.

Graag tot ziens, hier of daar!

4 Antwoorden op “Hoe leef je nog lang en gelukkig?”

  1. Mooi verhaal Lisette ?

  2. Zalig, ik kijk helemaal anders naar sprookjes nu. Ik genoot er altijd al van om naar sprookjes te kijken of ze te lezen, maar dankzij jouw blog en boeken kijk ik met een nog heel andere dimensie naar sprookjes. Leuk ? Dankjewel hiervoor Lisette ??❤️

  3. “Penang, toenmalig Nederlands Indië” klopt niet.
    Penang ligt op het eiland Maleisië, lang in handen geweest van de Britten.

    1. Lisette Thooft zegt: Beantwoorden

      Ah dank je wel voor de correctie Wieteke, dat wist ik niet.

Geef een reactie