Vasten om te leren eten

 

Vorige week was ik in De Schouw, Zeeland, voor een sapvasten kuurtje van vier dagen. Iedereen die er weleens geweest was, had me bezworen: je hebt geen honger. En dat bleek te kloppen. Stoppen met eten is daar niet moeilijk, het gaat vanzelf. Mijn lichaam reageerde heel goed, maar mijn geest… Laat ik het zo zeggen: ik merkte dat ik het ONTZETTEND saai vond om niet te eten. Er valt een gat in de dag dat niet op te vullen is met wat dan ook.

Het was dus vooral heel fijn om te stoppen met dat stoppen met eten.

Toen ik vrijdag thuis kwam, zag ik er fantastisch uit en mijn hoofd was zo helder dat ik allerlei dingen beter begreep. Heerlijk. Ik was ook een paar kilo kwijt. Maar het allerfijnste was dat ik ineens ervoer hoe heerlijk het is om te kauwen. Officieel is geloof ik dertig keer kauwen op elke hap aangeraden door de experts. Geen enkel probleem, die eerste dagen van het voorzichtig opbouwen: niets liever dan dat, want bij elke kauwbeweging proefde ik des te beter hoe heerlijk eten is!

Ik heb dus geconcludeerd dat ik moest stoppen met eten om beter te leren eten.

Geef een reactie